Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 11:41 |

Program "Škole za 21. vijek" započeo implementaciju u Tuzlanskom kantonu

FENA Saopćenje

TUZLA, 18. septembra (FENA) - Početak programa "Škole za 21. vijek" danas je zvanično obilježen u Tuzlanskom kantonu. 

U sklopu saradnje Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i British Council ureda u Bosni i Hercegovini program će obuhvatit 85 osnovnih škola u tom kantonu.

Program "Škole za 21. vijek", koji je osmislio i provodi British Council, a finansira britanska Vlada, pruža priliku da više od milion učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja.

Tokom tri godine, program će obuhvatiti više od 4.000 škola u regionu, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će osigurati alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad sa učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Tokom obuka u Tuzlanskom kantonu 85 direktora osnovnih škola i 414 nastavnika će imati priliku da se upozna sa konceptom novih vještina u nastavnoj praksi uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima - džepnim računarima.

Školama u TK-u će biti dodijeljeno 1.880 ovih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih nastavnih predmeta, najavljeno je iz British Council ureda u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom