Bosna i Hercegovina     | 18.09.2019. 13:48 |

Goražde obilježava Dan oslobođenja – Dan BPK i Grada Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. septembra (FENA) - Na današnji dan prije 27 godina Goražde je prvi put oslobođeno u proteklom ratu.  Okončanjem operacija "Krug" i "Drina" pripadnici Armije RBiH postigli su najveći uspjeh u prvoj godini rata. Datum koji se danas slavi kao "Dan BPK i Grada Goražda" obilježava se nizom događaja.

Uz polaganje cvijeća, učenje Fatihe i minutu šutnje na šehidskom mezarju i partizanskom groblju Kolijevke brojne delegacije izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa i boračkih udruženja odale su počast poginulim braniocima ovog dijela BiH. Cvijeće je položeno i na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992. - 1995. godina.

Tokom centralne svečanosti na platou kantonalnih institucija evocirane su uspomene na vrijeme kada je zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti njegovih branilaca Goražde postalo prvi slobodni grad u ratom okupiranoj BiH.

Naglašeno je da se "Grad heroj" s ponosom sjeća nepokolebljivog duha naroda i snage svojih branilaca, a posebno onih koji su za slobodu dali svoje živote.

- Osamnaesti septembar zauzima posebno mjesto u događajima iz posljednjeg rata jer operacije "Krug" i "Drina" predstavljaju važan i na vrijeme promišljen potez u situaciji kada su se neprijateljske snage spremale da pokore jedini slobodni grad na Drini. Pobjeda nad nadmoćnijim neprijateljem ostvarena je velikom hrabrošću i jedinstvom boraca, jer su bili spremni da dijele sve što su u tom momentu imali. Takvog jedinstva nedostaje danas - mišljenja je ratni komandant i sudionik ovih vojnih akcija Nedžib Bašić.

Poštovanje braniocima i svim građanima Goražda i BPK  koji su živjeli i branili ovaj dio BiH, danas je iskazao i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

- Na našu domovinu je izvršena brutalna agresija u namjeri da se cijeli bošnjački narod u potpunosti uništi. Hvala Bogu, jedan od tih ciljeva, uz veliku žrtvu naših šehida, ratnih vojnih invalida i svih branilaca BiH, nije ostvaren jer tada se BiH branila srcem. Branioci BiH su branili svoju državu, sve njene građane i državni kontinuitet i nezavisnost naše domovine. Naša je zadaća da ono što su nam oni ostavili u obavezu je da čuvamo državu BiH, da je gradimo. Upravo iz herojskog Goražda poručujemo onima koji planiraju ili razmišljaju o podjelama, da svaki pedalj naše domovine pripada svakom njenom građaninu - kazao je Bukvarević.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da 18. septembar datum kada je ovaj grad svima u svijetu pokazao kako hrabri i odvažni ljudi mogu da se bore za ono što je najsvetije, za domovinu BiH.

- Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nama u opkoljenom i izmrcvarenom i srušenom Goraždu, pored prekida ratnih ratnih razaranja, donio je mir i skidanje blokade oko grada, ali onaj osjećaj koji smo doživjeli 18. septembra 1992. godine, ništa nije moglo zamijeniti. Kada su nam poznate činjenice ko je napadao, kako je napadao i šta se radilo na ovim prostorima, mi moramo da glasnije poručimo iz Goražda i BPK da želimo pravdu za sve one koji su bili u opkoljenom Goraždu od 1992. do 1995. i želimo da naši heroji budu heroji a ne oni koji će odgovarati pred sudovima u BiH. Želimo da oni koji su nas držali opkoljenim, pucali na nas, odgovaraju za to što su činili. To je poruka sa ovog mjesta, svi smo mi heroji od najmanjeg djeteta do najstarijeg sugrađanina - poručila je premijerka BPK Goražde.  

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović podsjetio je da su operacije oslobađanja Goražda izveli pripadnici Prve, 31. i 43. Drinske udarne brigade (DUB).

- Borci ovih brigada, kao i borci Prve slavne višegradske brigade, Rogatičke brigade, zajedno sa pripadnicima policije, a kasnije svi pod zastavom Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) 81. Divizije Armije R BiH, branili su i odbranili slobodu začetu tog 18. septembra 1992. te su ovom gradu napaćenom u troipogodišnjoj opsadi koja je trajala 1336 dana i njegovim stanovnicima podarili zasluženi epitet "Grad heroj". Svima odajemo priznanje za sve što su učinili za nas, a generacije koje su stasale poslije rata nikada to ne smiju zaboraviti - kazao je Aganović.

Da istinu o herojskoj odbrani Goražda i BiH treba prenositi na mlađe generacije naglasio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko poručivši da ovakvi skupovi trebaju okupljati što više mladih koji trebaju znati šta se uradilo da bi imali ovo što danas imaju.

- Često ističem i danas to ponavljam da mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost neće moći na pravi način napraviti svoju budućnost. Najiskrenije želim da nijedna nova generacija ne dočeka ono što smo mi imali priliku dočekati da naša omladina ostane u našoj BiH. U proteklih šest-sedam mjeseci gotovo da nema dana u kojem nismo obilježavali značajne datume, događaje i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata na području cijele Federacije BiH s jednim razlogom, da se sjetimo onih koji više nisu sa nama, koji su dali svoj doprinos da danas uživamo u miru, slobodi, sigurnosti i nezavisnosti. Svi mi koji smo bili na drugim ratištima bili smo svjesni šta je Goražde u ratu, da je to jedna od zadnjih kapija istočne BiH. Ono što ste vi tada uradili izlazili su iz mogućnosti bilo kakve vojno policijske strategije. Ono što ste donijeli tada Goraždu nije bilo u vašem oružju nego u vašim grudima - poručio je Jusko.

Osamnaesti septembar jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Goražda i BPK. Na ovaj dan prije 27 godina prvi put je oslobođeno Goražde. Okončanjem operacija “Krug” i “Drina” koje su trajale od 16. augusta do 18. septembra branioci ovog područja, pripadnici Prve, 31. i 43. Drinske udarne brigade postigli su najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom, čime je oslobođena kompletna teritorija grada na Drini. Goražde je tada dobilo epitet “Grad heroj”. Danas se ovaj datum obilježava kao “Dan BPK i Grada Goražda”.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo