Svijet     | 20.09.2019. 10:26 |

Protesti u Australiji uoči samita UN-a: Spriječiti okolišnu katastrofu

FENA Internet

SYDNEY/BANGKOK, 20. septembra (FENA) - Više hiljada studenata i učenika izašli su na ulice Australije i drugih azijsko-pacifičkih zemalja zahtijevajući od svjetskih lidera, koji će se okupiti na UN-ovom samitu za Klimatsko djelovanje, da usvoje mjere koje će spriječiti okolišnu katastrofu.

Slični protesti, inspirisani 16-godišnjom švedskom aktivistkinjom Gretom Thunberg, planirani su u petak u oko 150 država. Cilj je da studenti i učenici iz cijelog svijeta u jedan glas govore o predstojećim efektima klimatskih promjena na planeti.

Štrajk će kulminirati u New Yorku kada će Thunberg, koja je nominirana za Nobelovu nagradu za svoj klimatski aktivizam, voditi protest u sjedištu Ujedinjenih nacija, javio je Reuters.

Thunberg je u tvitu primijetila „ogromnu gužvu“ u Sydneyu za koju je rekla da će postaviti standard dok protesti počinju po Aziji, Evropi i Africi.

Samit UN-a okuplja svjetske lidere kako bi razgovarali o strategijama ublažavanja klimatskih promjena, poput prelaska na obnovljive izvore energije.

To se pitanje posebno odnosi na pacifička ostrva, koja su više puta tražili od bogatih zemalja da učine više kako bi spriječili porast nivoa mora.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'