Svijet

Izabrani novi članovi UO EANA (VIDEO)

Saopćenje

PRAG, 20. septembra (FENA) - U sklopu redovnog godišnjeg okupljanja Allijanse evropskih novinskih agencija EANA danas je održana i Generalna skupština ove alijanse.

Članovi Skupštine su, između ostalog, izabrali dva nova člana UO i to Clivea Marshalla, direktora PA iz Velike Britanije i Armelu Krasniqi, direktoricu albanske novinske agencije ATA, koji zajedno sa već postojećim članom Jiri Majstrom, direktorom češke novinske agencije ČTK, sada čine Upravni odbor Alijanse.

Na Skupštini je također predstavljen Program obuke za novinare EANA-e za 2019. godinu te nagrađeni projekt švicarske novinske agencije Keystone-SDA.

Članovi Skuštine su danas odlučivali i o mjestu održavanja proljetne i jesenje konferencije Alijanse 2020. godine.

Domaćin ovogodišnje konferencije i Generalne skupštine EANA-e je novinska agencija Republike Češke ČTK, čiji je direktor Jiri Majstr rekao da je bilo zadovoljstvo i veoma dobro iskustvo biti domaćin jedne ovakve konferencije.

- Mislim da evropske agencije imaju mnogo toga zajedničkog, mnogo toga za podijeliti, razmijeniti informacije i iskustva, tako da nam je drago što smo bili domaćini – rekao je direktor češke novinske agencije ČTK.

Ovogodišnja konferencija i Generalna skupština, održane 19. i 20. septembra u Pragu, okupile su direktore i predstavnike više od 30 novinskih agencija, uključujući novinske agencije Turske, Njemačke, Albanije, Hrvatske, Azerbejdžana, a među učesnicima konferencije je i direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović.

Glavna tema konferencije je "Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI): prilike, prijetnje i dugoročne perspektive za strategije novinskih agencija".

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum za saradnju i razmjenu informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.

Federalna novinska agencija - FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) F.F.