Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 14:15 |

Počeo 'Hematološki vikend' u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Farmaceutska kompanija Roche BiH organizator je tradicionalnog skupa 'IX Hematološki vikend' koji se održava 20. i 21. septembra u Banjoj Luci, sudjelovat će hematolozi, pedijatri i farmaceuti iz cijele BiH, a kliničko iskustvo prezentiraju i predavači iz Španije i Hrvatske.

Glavna tema 'Hematološkog vikenda' je nova revolucionarna terapija u tretmanu hemofilije A, te će biti riječi o naučnim dostignućima iz segmenta malignih limfoma, kao i novom genetskom testiranju u hematologiji.

Hemofilija je nasljedni poremećaj koagulacije (zgrušavanja krvi) kod kojeg se krv oboljelih ne zgrušava na odgovarajući način, uslijed nedostatka ili nedovoljne aktivnosti faktora koagulacije.

Hemofilija se manifestira čestim krvarenjima, koja nastaju pri najmanjim povredama i/ili spontano. Oboljeli od hemofilije ne krvare obilnije u odnosu na zdrave osobe, već duže.

Kod njih se javljaju i unutrašnja krvarenja u mišićima, zglobovima i mekim tkivima, koja mogu dovesti do trajnih oštećenja i biti opasna po život ako se jave u vitalnim organima, kao npr. u mozgu.

Sudionici skupa u Banjoj Luci imaju priliku slušati i predavanja o napretku u tretmanu limfoma i hronične limfocitne leukemije.

- Predavači iz svih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini iznose  kliničko iskustvo o novim terapijskim opcijama koje su napravile iskorak u odnosu na standardnu terapiju koja se koristi kod nas i u svijetu, a bit će govora i o ažuriranim kliničkim smjernicama za liječenje Non-Hodgkin limfoma (NHL) i hronične limfocitne leukemije (HLL) – navodi organitator.

Kako se navodi u saopćenju za javnost 'nova monoklonalna antitijela za tretman NHL-a i HLL-a sad su dostupna za liječenje kroz sistem zdravstvenog osiguranja u BiH'.

- Standardna klinička praksa u svijetu ulazi u eru precizne medicine, u kojoj uvid u biologiju tumora, putem sveobuhvatnog genskog testiranja, omogućava kreiranje personaliziranog tretmana za svakog pacijenta u skladu s genomskim profilom njegovog tumora. Roche genetsko testiranje pod nazivom FMI (Foundation Medicine), koje je od ove godine dostupno i u BiH, omogućava kreiranje individualnog plana liječenja za svakog pacijenta i može pomoći u izboru najdjelotvornije terapijske opcije - navodi se.  

Iskustvo i naučne podatke o tome će, sa sudionicima 'Hematološkog vikenda', podijeliti predavači iz Banje Luke i Splita.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Naučni skup u Općoj bolnici - 'Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19'

Marić: Tradicijsku kulturu očuvati uz pomoć modernih tehnologija

Skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine u Širokom Brijegu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'