Bosna i Hercegovina     | 20.09.2019. 14:01 |

Komšić: Trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska 8. oktobra

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Trilateralni sastanak Bosna i Hercegovina - Srbija - Turska bit će održan 8. oktobra u Beogradu, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon današnje sjednice.

Komšić je također izjavio da će tokom ovog boravka bh. delegacije u Srbiji, u blizini Sremske Rače biti postavljen kamen temeljac za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd.

Prenoseći novinarima i druge detalje s današnje sjednice, najavio je radnu posjetu Predsjedništva BiH Sloveniji na poziv predsjednika Boruta Pahora. Termin posjete će biti kraj ove godine ili početak naredne, što će biti precizirano u kontaktu s Pahorovim kabinetom.

Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva bilo je također riječi o zaključivanju više međunarodnih sporazuma i ugovora, davanju agremana ambasadorima pojedinih zemalja te imenovanju nerezidentnih ambasadora.  

Članovi Predsjedništva BiH danas su se sastali s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, a po Komšićevim riječima, razgovarano je o ukupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebi kompromisa te da Predsjedništvo BiH, zbog svoje strukture, bude neka vrsta lidera u toj priči.

- Do nas je sad da vidimo kako ćemo i šta ćemo, kako izaći iz ove situacije kad je riječ o formiranju vlasti, godišnjem nacionalnom planu, MAP-u itd. Uglavnom, ambasadori nisu imali nekih prijedloga a ni kritika - Komšićeve su riječi.

Na molbu da komentira najavljeni odlazak predstavnika stranaka iz Republike Srpske na sastanak s Aleksandrom Vučićem i Vučićevu izjavu da će to u principu biti sastanak ka stabilizaciji u regionu, Komšić je kratko odgovorio: „Očekujem da će Vučić biti mudriji od nekih naših političara“.

Neoperativnost novca za završetrak radova na prijelazu Bratunac - Ljubovija, predsjedavajući Predsjedništva BiH je  komentirao vlastitim dojmom da "tu ima određenih političkih ciljeva" mada nije siguran.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Izetbegović: Vlasti nisu ništa učinile na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora s EU (VIDEO)

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo