Bosna i Hercegovina     | 21.09.2019. 13:10 |

Učenici UWC-a Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

FENA Denis Leko

MOSTAR, 21. rujna (FENA) - U povodu obilježavanja Dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u subotu je održan događaj pod nazivom "Put oko svijeta za 80 minuta" na kojem su učenici UWC-a Mostar, ujedno i organizatori događaja, predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture.

Koordinatorica za odnose s javnošću i komunikacije UWC-a u Mostaru Adla Velagić-Ćurić kazala je kako se ove godine u Mostaru predstavlja više od 60 zemalja.

- "Put oko svijeta za 80 minuta" već je postao tradicionalni događaj u Mostaru. Naši učenici predstavljaju se kroz svoju tradicionalnu glazbu, narodne nošnje i tradicionalna jela koja su sami pripremali - kazala je Velagić-Ćurić.

Dodaje kako ove godine Koledž pohađa 200 učenika iz 68 zemalja svijeta.

- Brojka od 200 učenika naš je godišnji standard, ali interes iz godine u godinu raste, posebno iz razloga što je UWC Mostar jedini koledž ove vrste na Balkanu, a čija je misija doprinos razvoju post-konfliktnog društva. Za učenike s područja Bosne i Hercegovine dajemo otprilike 30 stipendija, a ostatak učenika dolazi iz svih država svijeta, poput Zimbabvea, Nepala, Maldiva, SAD-a, Španjolske, Francuske, Kine - navela je Velagić-Ćurić.

Što se tiče programa Koledža u Mostaru, Velagić-Ćurić pojasnila je kako UWC Mostar ima dvogodišnji program namijenjen učenicima uzrasta od 16 do 19 godina.

- Po završetku Koledža učenici dobiju diplomu koja je priznata na preko 2.000 sveučilišta u svijetu, tako da preko 90 posto njih nastavlja svoje studije. Po statistici 97 posto naših učenika uspješno diplomira, a ono što nas posebno raduje je to da se jedan veliki broj diplomanata vraća u BiH, pa tako ove godine imamo čak četiri naša bivša učenika koji su zaposleni na Koledžu - kazala je Velagić-Ćurić.

Svi posjetitelji ovog događaja imali su priliku bar jednim dijelom upoznati 60-ak zemalja svijeta, saznati nešto više o svjetskim tradicijama, ali i uživati u ukusnim jelima, tradicionalnim plesovima i glazbi.

Dan Koledža ujedinjenog svijeta ove godine se obilježava u 18 zemalja svijeta, a sam pokret osnovan je 1962. godine prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

UWC Mostar jedan je od 18 koledža na svijetu i jedini na području Balkana, a njegov dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne izvannastavne aktivnosti i projekte u suradnji s organizacijama i institucijama grada Mostara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Učenici mostarskog UWC-a priređuju 'Put oko svijeta za 80 minuta'

Uspješan završetak jubilarnog desetog Mostarskog ljetnog omladinskog programa (MSYP)

Počinje deseti Mostarski ljetni program za mlade

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana