Stranačke aktivnosti     | 22.09.2019. 12:23 |

Saopćenje za javnost Bošnjačkog pokreta

FENA Saopćenje

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima samo jednog naroda iz manjeg bh. entiteta, dao je sljedeću izjavu za javnost:

"Jednonacionalni sastanak srpskih političara iz genocidom nastale Karadžićeve rs sa Vučićem i njihove izjave date tim povodom, bjelodano su pokazale da je politika Srbije danas na istim pozicijama neprijateljstva prema državi BiH kao iz perioda "balkanskog kasapina" Slobodana Miloševića. Sam sastanak organizovan u Beogradu i iniciran od Vučića potvrđuje suštinsko mjesto odakle dolazi destabilizacija i prijetnja novim ratovima i agresijom na BiH, navodne ugroženosti srpskog naroda u BiH.

Aleksandar Vučić i sam, poznat javnosti kao četnički dobrovoljac u opsadi grada i zločinima nad civilnim stanovništvom Sarajeva (92-95), sa nizom profašistički izjava poput one "za jednog Srbina strijeljaćemo stotine muslimana", pokazuje svojim izjavama da pripada istoj političkoj matrici najvećih presuđenih ratnih zločinaca poslije Hitlera na tlu Evrope poput Karadžića, Mladića, Miloševića i drugih.

Pokušaj Vučića i kvislinški nastrojenih Srba iz BiH da verbalnim agresivnim i prijetećim djelovanjem spriječe nepokolebljivu volju više od dvije trećine građana da grade građansku Republiku ravnopravnih građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, naravno da neće uspjeti.

Ta opredijeljenost građana BiH na referendumu 29.02. i 01.03.1992 dovela je do međunarodnog priznanja i prijema Republike BiH u punopravno članstvo UN 22.05.1992. sa Ustavom bez entiteta ili bilo kakvih drugih etničkih podsjela države BiH.

Apsolutna većina stanovništva BiH i demokratski dio međunarodne zajednice nije spreman prihvatiti opstanak Karadžićeve genocidne rs, u kojoj se i danas provode svi elementi genocidne politike iz perioda 92-95, te tretira teritorij kao ekskluzivni prostor srpskog naroda i plijen ratovanja velikosrpske politike krajem dvadestog vijeka. Bošnjaci nikada na teritorije svoje matične države neće prihvatiti Karadžićevu rs u kome se sistematski kroz obrazovne programe iz Srbije i ukupni javni život provodi nasilna srbizacija i pravoslavizacija svih građana koji žive u tom dijelu države BiH. Nigdje u Evropi općine, gradovi, javne ustanove i službe, škole, obdaništa za svoj dan ne slave tzv srpske vjerske slave.

Bošnjaci, patriote i država BiH u periodu agresije 92-95,  dali stotine hiljada života za opstanak Republike BiH, njene izgradnje kao demokratske države, članice NATO-a i EU uz najviše međunarodne standarde poštivanja ljudskih prava da bi odustali od tih ciljeva ili da bi bilo kome dozvolili da odustane od tih ideala.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bošnjački pokret donio odluku da učestvuje na predstojećim Lokalnim izborima

Saopćenje Bošnjačkog pokreta

Tokić: BiH pred opasnošću 'ukrajinizacije'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana