Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 11:30 |

Dalipagić-Khoshmukhamedov: Saradnja za zaštitu svih sudionika u prometu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Zamjenik Dalipagić je istaknuo da je taj memorandum od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

UNDP će Bosni i Hercegovini pružiti pomoć putem tehničke ekspertize i znanja na izradi okvirne strategije sigurnosti prometa i akcijskog plana za razdoblje od 2020. do 2024. godine, a sukladno globalnim Ciljevima održivog razvoja 3 i 11. Dio te strategije bit će i nacrti strategija sigurnosti prometa na cestama entiteta Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH.

 - Gotovo 280 života je izgubljeno u prometnim nesrećama u BiH tokom prošle godine. Danas započinjemo suradnju za zaštitu života djece i svih sudionika u prometu - izjavio je Khoshmukhamedov, naglasivši da će UNDP podržati organizaciju i pripremu donatorske konferencije na visokoj razini u cilju prikupljanja sredstava za provedbu određenih projekata iz strategije.

Zamjenik Dalipagić je istakao koliko je to važno za Bosnu i Hercegovinu dodajući da smo svi svjedoci događanja na cestama širom zemlje koja je, nažalost, pri vrhu svjetske crne liste po broju prometnih nesreća u odnosu na broj stanovnika i broj vozila.

Dalipagić je zahvalio UNDP-ju koji je prepoznao probleme Bosne i Hercegovine u vezi sa sigurnošću prometa i aktivno se uključio u pomoć pri izradi strategije kako bi BiH sistemski rješavala te probleme, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nezgoda i zaštite ljudi i imovine u prometu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo