Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 11:42 |

Predstavnicima vlasti FBiH predstavljanje inicijative za zaštitu okoliša

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23.septembra (FENA) – Aktivisti Udruženja „Resursni Aarhus centar u BiH“, Centra za životnu sredinu i Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, danas će zastupnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prezentirati inicijativu za usvajanje Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

U septembru ove godine, organizirana je i peticija a svojim potpisom i podrškom, oko 1.000 građana (Sarajeva, Zenice, Kaknja, Tuzle, Jablanice, Mostara), smatra kako je bolja zaštita okoliša prijeko potrebna.

- Peticija je bila uspješna i danas smo pozvani na sastanak sa  predstavnicima Parlamenta Federacije BiH kojima ćemo prezentirati naš Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH – istakla je izvršna direktorica Aarhus centra Emina Veljović.

Sa predloženim amandmanima, poput pružanja mogućnosti inkluzije većem broju građana o zaštiti okoliša, veće kazne za zagađivače, Veljović kaže da Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša predstavlja pomak u zaštiti okoliša.

- Ali na Prijedlogu Zakona potrebno je svakodnevno raditi, na njegovoj implementaciji, unapređenju i usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom – rekla je.

Najavila je da će javnost izvijestiti o rezultatima sastanka sa predstavnicima zakonodavne vlasti Federacije BiH, te će  shodno tome poduzeti daljnje aktivnosti za ubrzanje usvajanja Zakona koji je  veoma bitan pravni osnov BiH na putu ka Evropskoj uniji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom