Svijet     | 23.09.2019. 16:41 |

Rusija usvojila Pariški klimatski sporazum

FENA Internet

MOSKVA, 23. septembra (FENA) - Ruski premijer Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je dao zvaničnu podršku Pariškom klimatskom sporazumu i naredio je da ruski zakoni budu adaptirani na obaveze preuzete sporazumom, navodi se u dekretu postavljenom na websiteu ruske vlade.

U dokumentu koji je potpisao Medvedev navodi se da Rusija i zvanično usvaja pariški sporazum iz 2015. i da će sada "alocirati finansijske resurse zemljama u razvoju radi sprečavanja i adaptacije na klimatske promjene".

Iako nije formalno navela "ratifikaciju", vlada navodi u saopćenju da dekret označava  rusko prihvatanje sporazuma i prihvatanje obaveza na osnovu Pariškog sporazuma".

Izvor iz vlade izjavio je za AFP da je dokument "posljednji korak u proceduri ruskog usvajanja Pariškog sporazuma".

Predstavljajući dekret na sastanku vlade, Medvedev je izjavio kako je bitno za Rusiju da učestvuje u procesu smanjenja emisije stakleničkih gasova.

- Prijetnja od klimatskih promjena leži u razaranju ekološke ravnoteže, povećavanju rizika za uspješan razvoj ključnih industrija, i što je najbitnije, povećanju broja prirodnih katastrofa - kazao je.

Vijest o ruskom usvajanju sporazuma uslijedila je neposredno uoči klimatskog samita UN-a koji ima za cilj da ojača posrnuli Pariški sporazum u vrijeme dok čovječanstvo ispušta najviše stakleničkih gasova u atmosferu.

Jedan od ključnih svjetskih energetskih proizvođača, Rusija, ostala je među najvećim svjetskim zagađivačima koji su potpisali, ali nisu ratificirali sporazum. 

Greenpeace Rusija u saopćenju je pozdravio odluku ruske vlade.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo