Stranačke aktivnosti     | 24.09.2019. 12:13 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Sarajevo, 24. septembar 2019. godine

MEDIJIMA

Saopštenje za medije

UPIT ZASTUPNIKA NB-a

Ukoliko su tačne informacije da je privatna firma Novalića i Džindića poslovala sa drugom firmom koja je u vlasništvu Vlade FBiH, zašto ne podnesu ostavke?

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović podnio je poslaničko pitanje u vezi sa informacijama koje je objavio magazin Žurnal, a tiče se poslovanja firme u vlasništvu članova porodice premijera Novalića i ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa firmom koja je u vlasništvu Vlade FBiH, što predstavlja flagrantan primjer sukoba interesa.

Obradović je pitao: ''Da li je tačna informacija koju je objavio magazin ''Žurnal'' da je privatna firma TMR, u kojoj vlasnički udio imaju kćerke premijera Novalića i ministar Džindić lično, poslovala sa firmom Pretis d.d., koja je u vlasništvu Federacije BiH, te tako ako je tačno da su suštinski obje firme koje kontrolišu porodica premijera Novalića i ministar Džindić (jedna privatna i jedna javna) poslovale, da li ćete podnijeti ostavku, shodno demokratskim principima i praktično nemogućnosti ovakvog vida poslovanja u demokratskim zemljama?

Nadalje zastupnik Obradović je pitao i ministra pravde FBiH, Matu Jozića: ''Zašto u ladici držite nacrt Zakona o sukobu interesa u FBiH i ne uputite ga u daljnju proceduru, čime bi se sprečavali i najoštrije kažnjavali sukobi interesa čime masovno svjedočimo u Federaciji BiH?''

''U državi Bosni i Hercegovini imamo sukob interesa na svakom koraku. Ako su tačne informacije koje je objavio Žurnal, to bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji značila ostavka. Ali, ovo je zemlja u kojoj je tadašnji čelni čovjek države stavio ženu na mjesto direktora najveće javne medicinske institucije i rekao da je dobro da ima veze u vlasti. Također, poznati su primjeri zastupnika koji su vlasnici privatnih firmi koje dobivaju velika sredstva na tenderima iz budžeta, a onda isti ti zastupnici razmatraju i usvajaju izvještaje o radu tih institucija koje su njihovim privatnim firmama dodjeljivale budžetdka sredstva. To je u pravnom i demokratskom svijetu neprihvatljivo i zato se mora hitno usvojiti novi Zakon o sukobu interesa.” - izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana