Svijet     | 24.09.2019. 13:31 |

Australski premijer pridružio se incijativi da Kinu svrstaju u razvijenu zemlju

FENA Internet

CANBERRA, 24. septembra (FENA) - Pravila globalne trgovine moraju se promijeniti kako bi se prilagodila novom statusu Kine kao razvijene ekonomije, rekao je australski premijer Scott Morrison u govoru u Sjedinjenim Državama.

Globalna zajednica sarađivala je s Kinom kako bi joj pomogla u rastu, ali sada mora zahtijevati da druga najveća svjetska ekonomija donese više transparentnosti u svojim trgovinskim odnosima i preuzme veći dio odgovornosti u rješavanju klimatskih promjena, rekao je Morrison.

- Svjetske institucije moraju prilagoditi svoja pravila za Kinu, priznajući ovaj novi status. To znači da će se, naravno, očekivati ​​više, kao što je to uvijek bio slučaj za nacije poput SAD-a koje su oduvijek imale takvo stanje - rekao je Morrison u govoru u Chicagu, nazivajući Kinu "novorazvijenom ekonomijom".

Pravila globalne trgovine "više nisu svrsishodna", a u nekim su slučajevima "stvorena za potpuno drugačiju ekonomiju u drugoj eri, onu koja jednostavno više ne postoji", dodao je, piše Al Jazeera.

Pozivanje na Kinu kao novorazvijenu ekonomiju označava promjenu Pekinškog samoproglašenog statusa ekonomije u razvoju, što joj pruža koncesije poput dužeg provođenja dogovorenih obaveza, navodi Svjetska trgovačka organizacija (WTO).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana