Svijet     | 24.09.2019. 15:26 |

Euroazija je jedinstveni prostor mira, saradnje i interakcije

FENA Saopćenje

NUR-SULTAN, 24. septembra (FENA) - "Dijelimo viziju budućnosti euroazije kao jedinstvenog prostora mira, saradnje i interakcije, zajedničkih vrijednosti i ravnopravnih prilika, i izražavamo spremnost da promoviramo predani i otvoreni dijalog o sadašnjosti i budućnosti euroazijskog kontinenta", navodi se u zajedničkoj Izjavi usvojenoj na Četvrtom sastanku predsjednika euroazijskih parlamenata na temu "Veća Euroazija: dijalog, povjerenje i partnerstvo".

- Naglašavamo posebnu ulogu zakonodavnih vlasti zemalja Evrope i Azije u podršci aktivnosti regionalnih integracijskih udruženja u cilju sveobuhvatnog partnerstva zasnovanog na principima poštovanja jednakosti, uzajamnih interesa, i u tom smislu, naglašavamo značaj međuparlamentarne saradnje - dodaje se.

Učesnici sastanka također su istaknuli značaj saradnje na polju razoružanja i osudili su terorizam u svim formama i manifestacijama. Oni su pozvali na jačanje međuparlamentarne saradnje u borbi protiv terorizma u skladu s Poveljom UN-a i principa međunarodnog prava.

Priznavajuću ozbiljnost situacije s izbjeglicama u euroazijskom prostoru, učesnici skupa pozvali su na efikasnije i usmjerenije napore u bavljenju tim problemom.

Naredni, peti, sastanak predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja bit će održan u Indoneziji 2020. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'