Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 18:04 |

Ratni veterani u Jajcu: Osjećamo potrebu odati počast svim žrtvama

FENA Saopćenje

JAJCE, 24. rujna (FENA) - Mješovita grupa ratnih veterana, 40-ak bivših pripadnika HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ posjetili su u utorak mjesta stradanja i spomenike u Jajcu i tom prilikom odali počast stradalima.

 Posjet je organizirao Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd u saradnji s RVI Jajce, HVIDR-om Jajce i Udrugom dragovoljaca i veterana Jajce.

 Veterani su, zajedno s grupom mirovnih aktivista, obišli središnje spomenike posvećene poginulim pripadnicima HVO-a i Armije RBiH, neobilježeno mjesto stradanja srpskih civila u mjestu Bravnice, spomenik posvećen stradanju bošnjačkih civila u općini Jezero (RS), te spomenik poginulim vojnicima HV-a na Plivskom jezeru i HVO-u na Ćaninom Polju.

 Osim mjesta stradanja, ratni veterani i mirovni aktivisti susreli su se i s predstavnicima lokalne vlasti u Jajcu koje su upoznali sa svojim aktivnostima na polju izgradnje mira i povjerenja, priopćio je CNA.

 Predsjednik HVIDR-e Jajce Darko Samardžić poručio je kako je posjet svim mjestima stradanja pozitivan signal za Jajce.

 "Mi se trebamo suočiti s prošlošću i gledati u budućnost, moramo barem našoj djeci stvoriti bolju budućnost. Ja sam ovo podržao u svoje ime, nadam se da većina ljudi koji su sudjelovali u ratu misli da trebamo ići ovim putem. Danas smo obišli spomenike gdje je mladost ginula i ja kad stanem pred bilo koji od tih spomenika mogu samo reći da mi je žao života i da se nadam da se takvo nešto nikad neće ponoviti", kazao je Samardžić.

 "Došli smo u Jajce da obiđemo spomenike i mjesta stradanja i odamo počast svim žrtvama. Nas 40-ak ratnih veterana smoglo je snage da se suoči sa svim onim što rat jeste, sa svim stradanjima i s našom ulogom u ratu. Nažalost, ne možemo se vratiti u prošlost i promijeniti neke stvari, ali osjećamo potrebu i odgovornost da radimo na tome da nikada više rat ne bude opcija", kazao je Adnan Hasanbegović, ratni veteran Armije RBiH i član tima Centra za nenasilnu akciju.

 Ratni veterani su danas položili cvijeće i odali počast stradalim srpskim civilima u Bravnicama nadomak Jajca gdje je u rujnu 1995. ubijen, prema navodima udruženja žrtava, 81 civil.

 Nadežda Janković, koja je preživjela napad na kolonu civila u Bravnicama, danas je prisutnima ispričala kako za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

 "Na čelu kolone civila koji su se povlačili iz Donjeg Vakufa bio je autobus koji je prvo pogođen granatom, a zatim je počela pucnjava po bespomoćnim civilima. U koloni su se nalazili isključivo civili, a prema našim saznanjima za napad su odgovorne jedinice Hrvatske vojske. Mi pozivamo na procesuiranje odgovornih, ne teretimo cijeli narod i uvijek naglašavamo da su nam u pomoć prvi priskočili pripadnici lokalnog HVO-a koji su nam ukazali prvu pomoć i prebacili ranjenike do bolnice", kazala je Janković.

 Bravnice su još uvijek neobilježeno mjesto stradanja, a grupa aktivista 2018. privremeno je obilježila ovo mjesto i pozvala lokalne vlasti da omoguće postavljanje trajnog obilježja.

 Nazif Kahrić, veteran MUP-a RBiH i Armije RBiH, pozdravio je ratne veterane kao jedan od domaćina iz Jajca.

 "Mi danas ovdje živimo zajedno. Drago mi je da sam imao priliku sresti veterane iz regije i ispričati im o stradanju Jajca i našem povratku u ovaj grad. Češćim i intenzivnijim kontaktima braniteljskih udruženja u Jajcu, ali i šire, mislim da bi se stanje znatno popravilo, da bi se neke tenzije razriješile. Važno je da počnemo razgovarati jedni s drugima", kazao je Kahrić.

 CNA od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tijek proteklog rata. Posjete se organiziraju u partnerstvu s veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti i do sada su ratni veterani u organizaciji CNA obišli 20-ak gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

 U CNA vjeruju da "zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja", navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo