Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 13:51 |

Održana akademija povodom 20. godišnjice Vojnog muftijstva u sistemu odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Akademija u povodu 20. godišnjice Vojnog muftijstva, kao jedne od tri vjerske službe u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine, održana je sinoć u Domu OSBiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je obraćanju čestitala 20. godišnjicu uspostavljanja vojnog muftijstva.

- BiH je sekularna država u kojoj je sloboda vjere i njeno ispovjedanje jedno od osnovih prava čovjeka. Bez uvažavanja različitosti među pojedincima i kolektivitetima ne može se graditi stabilno društvo u sadašnjosti ali ni ostvariti pretpostavke za bolju budućnost - kazala je Pendeš.

Naglasila je da odbrambena reforma u BiH može biti primjer za buduće reformske procese u našoj zemlji na evroatlanskom putu. Na kraju svog obraćanja, Pendeš je svim pristnim poželjela mir u duši i zahvalno srce.

Vojni muftija Hadis Pašalić se osvrnuo na historijat organiziranja vjerskog života u vojsci naglasivši da je postojanje i djelovanje Vojnog muftijstva kao dijela vjerske službe u MOBiH dokaz trasiranog evroatlasnkog puta.

- Definišući svoju misiju i ciljeve Vojno muftijstvo je odlučno da kroz organizaciju vjerskog života ohrabri muslimane u izvršavanju njihovih vojnih obaveza i zadataka i poduči ih vjeri u kojoj su univerzalne ljudske vrijednosti zaštićene i nepovredive - istakao je Pašalić.

Kleet Barcley, glavni kapelan EUCOM-a pohvalio je predan rad Vojnog muftijstva, te istakao važnost vojnog osoblja s izgrađenim integritetom, duhovnom snagom, otpornošću i snažnim karakterom za održanje mira i zaštitu vrijednosti.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović  čestitao je 20. godišnjicu Vojnog muftijstva, izrazivši zadovoljstvo što je ono zaživjelo zahvaljujući partnerstvu vjerske zajednice sa državom.

Izrazio je uvjerenje da OSBiH kako svojim vojnim kapacitetom, tako i sistemom sveukupnih vrijednosti ulijevaju povjerenje svim građanima BiH.

Na kraju akademije ministrica odbrane BiH uručila je pisane pohvale za predani rad i organizaciju poslova u strukturi OSBiH brigadnim imamima Harisu Hadžiću i Ibrahimu Ćatiću.

Vojni muftija je uručio zahvalnice učesnicima Treće međunarodne konferencije vojnih imama i to Aliju Eddaoudiju, pukovniku u Oružanim snagama Kraljevine Holandije i šefu imamske službe u vojsci Kraljevine Holandije, Hafizu Asimu, savjetniku u Ministarstvu odbrane Kraljevine Velike Britanije za vjerska pitanja islama i muftiji Hasanu Atliju, savjetniku za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH uručio je zahvalnicu i priznanja Ismailu Smajloviću za poseban doprinos u uspostavi, funkcioniranju i razvoju Vojnog muftijstva, te štabnom imamu Salihu Grabusu i bataljonskom imamu Enveru Merdiću.

Svečani program završen je koncertom duhovne muzike i muzike koja se prepoznaje kao svjetsko dobro.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Islamske zajednice u BiH, međunarodne zajednice, vjerskog života, te predstavnici vlasti kao i učesnici Treće međunarodne konferencije vojnih imama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!