Kultura     | 26.09.2019. 14:28 |

Ambasador Al-Khater:Arhiv BiH nije samo institucija BiH već cijelog čovječanstva

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Ambasador Države Katar u BiH Sultan bin Ali Al-Khater i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić danas su ozvaničili završetak projekta "Rekonstrukcija depoa" u kojem se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Radi se o prostoriji "broj 13" površine 300 metara kvadratnih u kojoj se pohranjuje arhivska građa kao jedinstvena i nezamjenjiva baština.

Ambasador je prije tri mjeseca tokom obilaska prostorija Arhiva BiH, a koje su trebale biti renovirane, prepoznao važnost te institucije i odlučio pomoći rekonstrukciju sa 128.512 KM.

Izrazio je zadovoljstvo slikom koju danas vidi, a to su renovirane prostorije uslovne za rad uposlenika i čuvanje arhivske građe.

-  Arhiv Bosne i Hercegovine nije samo vlasništvo BiH već  cijelog čovječanstva, a historiju koju čuva ćemo ostaviti našim budućim generacijama – istakao je ambasador u izjavi za medije.

Potvrdio je da će nastaviti pomagati Arhiv BiH, ukoliko za to postoje uslovi, a time bi projekt rekonstrukcije prostorija te institucije bio okončan uz pomoć Države Katar.

Direktor Klepić je zahvalio ambasadoru na pomoći koju Država Katar pruža Arhivu BiH, te kazao da je rekonstruirano oko 85 posto prostora, a preostala je još jedna velika prostorija tzv. "soba 14".

- Kada završimo 'sobu 14' imat ćemo moderno uređene arhivske depoe BiH i time bismo završili naš cilj, rekonstrukcija prostorija Arhiva BiH – rekao je Klepić i zahvalio svima koji učestvuju u projektu.

U protekle dvije godine, naveo je, uloženo je 500.000 KM izvanbudžetskih sredstava u obnovu jednog od najvećeg depoa Arhiva BiH.

Krajnji cilj projekta, podsjetio je direktor Klepić, jeste da se osiguraju prvobitni optimalni uslovi za pohranu i zaštitu arhivske građe, te da se samim tim poboljšaju uslovi rada te institucije, kao i pristup i korištenje arhivske građe njezinim korisnicima, kao osnovni zadatak jedne arhivske ustanove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo