Stranačke aktivnosti     | 26.09.2019. 15:41 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Tarik Tanović: Mostar neće biti Evropska prijestolnica jer ima vlast koja ga u tom onemogućava

Mostar neće biti Evropska prijestolnica kulture 2024. godine. Tim povodom održana je i press konferencija na kojoj je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, kao jednog od krivaca za to proglasio i Našu stranku. Iz Naše stranke oglasio se Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora Mostar:
„Žao nam je što Mostar nema uslove da bude prijestolnica kulture, a još više što imamo samoprozvanu vlast koja se ovako ponaša i jedino je aktivna kad treba upirati prstom i okrivljavati one koji razmišljaju drugačije. Nije problem što Mostar nije postao prijestolnica kulture, koliko je problem što s ovakvom vlašću to ne može ni postati, a zbog neodržavanja izbora pitanje je kad ćemo uopšte imati novu vlast. Za odbijanje Mostara nije kriva Naša stranka već vlast koja grad nije mogla učiniti prihvatljivim za kandidaturu.

Naša stranka jeste bila jedina politička opcija koja je ukazivala zašto je nemoguće da Mostar ponese tu laskavu titulu. Gospodin Mujkanović, ali i drugi iz tima Mostar 2024 na čelu s gradonačelnikom Bešlićem, su upravo današnjim svaljivanjem krivice na Visokog predstavnika i Našu stranku Mostar samo pokazali koliko smo bili u pravu. Da bi se vodili i realizovali ovako veliki projekti, da bismo zaista bili prijestolnica kulture, potrebno je mnogo više analize, samokritičnosti, odgovornosti, a pogotovo demokratije i slobode drugačijeg mišljenja, što trenutno nije slučaj u Mostaru.

Oni titulu prijestolnice kulture doživljavaju kao međunarodnu pomoć koja treba da pomogne gradu da profunkcioniše. Vrijeme je da shvate da je Mostar već dugo primao međunarodnu pomoć i u kulturnom i u svakom drugom vidu i da to nije pomoglo boljem žvotu ovdje jer SDA i HDZ sistemski guše svaki progres i iznevjeravaju pomoć međunarodne zajednice. Vrijeme je da se stvore uslovi da ljudi koji žele dobro ovom gradu dođu na političke pozicije s kojih mogu Mostar pretvoriti u grad koji s punim pravom zaslužuje i titulu prijestolnice kulture i titulu ekološkog centra regije, i titulu multietničke prijestolnice BiH i sve druge važne nazive koje SDA i HDZ žele dobiti na lijepe oči. Takvo dodjeljivanje dosad je samo stvaralo lažnu sliku da vlast koja je uzurpirala demokratske procese u Mostaru ima opravdanje da to i dalje čini. Ovim odbijanjem Mostara za prijestolnicu kulture, međunarodna zajednica je poručila da oni moraju sići s vlasti, a optužbe na račun drugih zbog vlastitog neuspjeha su potez očajnika.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu