Ekonomija     | 27.09.2019. 14:02 |

ZDK - Za organizaciju i izgradnju poslovnih zona 887.000 KM

FENA Saopćenje

ZENICA, 27. septembra (FENA) - Ugovori o načinu realizacije odobrenih sredstava subvencija za organizovanje i izgradnju poslovnih zona u Zeničko-dobojskom kantonu potpisani su danas u sjedištu Vlade ZDK-a.

U prisustvu premijera Mirze Ganića, ugovore je sa predstavnicima sedam gradova i općina potpisao ministar za privredu Zlatko Jelić. Vrijednost ugovora je 887.078,62 KM, a sredstva su odobrena putem javnog poziva.

Sredstva su dobili Grad Zenica (PZ "Zenica I", 155.078,62 KM), Grad Visoko (PZ "Ozrakovići", 150.000 KM), Općina Usora (PZ "Srednja Omanjska", 160.000 KM), Općina Tešanj (PZ "Glinište", 150.000 KM), Općina Maglaj (PZ "Liješnica", 142.000 KM), Općina Vareš (PZ "Kram", 120.000 KM) i Općina Žepče (PZ "Radovlje", 10.000 KM).

Od 2009. godine, kada je pokrenut program podrške izgradnji poslovnih zona, do 2017. godine, Vlada ZDK je za poslovne zone izdvojila ukupno tri miliona KM. Iznos je značajno povećan posljednje dvije godine. Prošle godine je izdvojeno 900.000 KM, a samo ove godine planirano je 1,2 mil. KM, što je najveći iznos do sada. Radi se o namjenskim sredstvima od koncesija, od čega se odlukama Vlade 70 posto transferira prema općinama, a 30 posto ulaže u organizaciju i razvoj poslovnih zona u ZDK.

- Programom je bio predviđen maksimalan iznos od 150.000 KM za uređenje poslovnih zona, a 10.000 KM za izradu projektne dokumentacije i pripremu poslovnih zona, a jedna općina mogla podnijeti dva zahtjeva i dobiti subvenciju od 160.000 KM. Na javni poziv je pristiglo devet aplikacija, a uvjete iz poziva ispunjavalo je sedam općina i gradova - kazao je Jelić.

Premijer Ganić je rekao kako je stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta strateški cilj Vlade ZDK te da u tom pravcu podstiče razvoj poslovnih zona koje su najbolja mjesta za obrt kapitala.

- Potrebna je cirkulacija novca jer što je više bogatstva u jednom društvu to veći dio bogatstva pripada svima, a razvojem privrede i budžet ZDK će biti stabilniji. Imamo poslovne zone koje se tek razvijaju ali postoje i poslovne zone u kojima rade desetine kompanija i zapošljavaju veliki broj radnika. Nastavit ćemo pružati podršku lokalnim zajednicama kako bi poboljšale poslovni ambijent, privukle investicije i podstakli zapošljavanje - kazao je Ganić, saopćeno je iz Pres- službe ZDK-a.

(FENA) D. V.

ZDK

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo