Bosna i Hercegovina     | 27.09.2019. 19:21 |

Austrijska četa stigla na vježbu EUFOR-a 'Brzi odgovor 19'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Dio austrijske rezerve EUFOR-a, sastavljen od više od 100 austrijskih vojnika iz 6. brdske brigade, stigao je u petak 27. septembra u bazu Butmir na najveću godišnju vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19".

Austrijsku četu dočekao je zapovjednik Multinacionalnog bataljona EUFOR-a pukovnik Manfred Leitner koji je istakao da će se "Brzi odgovor 2019" održavati širom Bosne i Hercegovine.

- Vježbe koje smo za njih pripremili predstavljat će izazov za različite čete, međutim sve snage koje dolaze u zemlju dobro su obučene i s nestrpljenjem očekujem da vidim kako će se snalaziti sa scenarijima - rekao je Leitner.

Austrijski vojnici pridružuju se ostalim elementima rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Bugarske, Mađarske, Rumunije i Velike Britanije, koji zajedno čine samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje EUFOR može pozvati.

Vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama.

Vježba će biti održana od 7. do 11. oktobra 2019. u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH, najavljeno je iz EUFOR-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana