Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 13:18 |

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan slobode pristupa informacijama

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Pravo na slobodan pristup informacijama predstavlja osnovno demokratsko pravo svakog građanina da od javnih institucija zahtijeva informacije od javnog značaja, te tako ostvari uvid u njihov rad i donošenje odluka, odnosno omogući transparentno i efikasno upravljanje javnim sredstvima uz iskorijenjivanje korupcije.  

Istaknuto je to danas tokom ulične akcije, upriličene u Sarajevu na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, koju je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama - 28. septembra, organizirao Transparency International BiH (TIBiH).

Institut slobode pristupa informacijama podrazumjeva osiguranje prava svakom građaninu da može uputiti javnim institucijama, na svim nivoima, zahtjev za bilo koju informaciju koja je u posjedu tih institucija, na što su one dužne da u roku od 15 dana traženu informaciju dostave.

Kako je Feni kazala projektna asistentica u TIBiH Lejla Hodžić, Međunarodni dan slobode pristupa informacijama u BiH se obilježava osamnaesti put, a naša zemlja spada u skupinu od 90 zemalja svijeta koje su ozakonile slobodan pristup informacijama.

- Cilj obilježavanja tog međunarodnog dana jeste da se građani i drugi subjekti upoznaju o pravu da budu informirani o radu javnih organa i njihovih predstavnika, te da na taj način budu ohrabreni i osposobljeni za aktivno učešće u procesu donošenja odluka kao važnog segmenta jačanja demokratije - istaknula je Hodžić.

Podsjetila je da TIBiH od 2011. godine provodi istraživanja o primjeni zakona o slobodnom pristupu informacijama, te da je u junu ove godine započeto istraživanje o dostupnosti javnih informacija u javnim preduzećima u BiH na svim nivoima, konkretno, informacija o njihovom poslovanju.

Rezultati tog istraživanja, koji su dostupni na portalu transparentno.ba, pokazali su kako je 51,7 posto od ukupno 159 javnih preduzeća obuhvaćenih istraživanjem dostavilo informaciju u zakonski predviđenom roku.

Inače, u Bosni i Hercegovini su na snazi tri zakona o slobodi pristupa informacijama, na državnom i entitetskim nivoima vlasti. Zakon o slobodi pristupa informacijama Bosna i Hercegovina je usvojila 2000. godine, kao prva od zemalja u regionu, a s ciljem uspostavljanja temeljnih načela demokratske vladavine, omogućavanja efikasnije borbe protiv korupcije i olakšavanja novinarsko-istraživačkog rada.

Diljem svijeta 28. septembar se obilježava kao Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, a što je zajamčeno svim relevantnim međunarodnim dokumentima kojim se propisuju temeljna ljudska prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1946. godine usvojila jednu od prvih rezolucija, u kojoj se navodi kako je pravo na informaciju temeljno ljudsko pravo i mjerilo svih prava kojima su se Ujedinjene nacije posvetile.

Naime, 28. septembra 2002. godine na sastanku u Sofiji, organizacije - članice Mreže predložile su da taj dan bude nominiran za Međunarodni dan slobode pristupa informacijama s ciljem promoviranja prava na pristup informacijama kao neotuđivog mehanizma u globalnim okvirima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'