Regija     | 30.09.2019. 14:53 |

Prizivni sud Crne Gore odobrio izručenje Sinđelića Hrvatskoj

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 30. rujna (FENA) - Prizivni sud Crne Gore potvrdio je u ponedjeljak odluku podgoričkog Višeg suda kojom je odlučeno da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016., može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog ubojstva.

 Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravomoćna 28. veljače 2012.

 U odluci prizivnog suda Crne Gore navodi se da je podgorički Viši sud u odluci na pravilan i zakonit način utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Saše Sinđelića Hrvatskoj te da u odluci "nije povrijeđeno niti jedno pravo propisano Europskom konvencijom o ekstradiciji, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske o izručenju".

 Ekstradicijska procedura nalaže da završnu odluku o izručenju Sinđelića Hrvatskoj treba donijeti crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin.

 "Ministar pravosuđa će donijeti konačnu odluku o izručenju Saše Sinđelića koja će biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stajalište nadležnog suda o ispunjenosti uvjeta za izručenje", prioćeno je nedavno iz crnogorskog ministarstva pravosuđa.

 Viši sud u Podgorici odbio je 22. travnja zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

 U međuvremenu, Sinđelić je 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

 Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo