Svijet     | 30.09.2019. 16:20 |

Xi: Da narod Hong Konga upravlja Hong Kongom

FENA Internet

PEKING, 30.  septembra (FENA) - Čelnik kineske Komunističke partije i predsjednik države Xi Jinping ponovio je u ponedjeljak predanost svoje vlade da omogući Hong Kongu da upravlja vlastitim poslovima u jeku kontinuiranih antivladinih protesta u poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Xi je dao te komentare na prijemu uoči velike proslave 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike, koja je ugrožena sukobima između policije i antivladinih demonstranata u Hong Kongu.

Demonstranti i policija sukobili su se drugi uzastopni dan u nedjelju u Hong Kongu, stvarajući novi haos u poslovnom i trgovačkom kvartu grada i jačajući strahovanja od novih prizora nasilja tokom praznika Nacionalnog dana koji traje sedam dana.

- Mi ćemo nastaviti da u potpunosti i predano provodimo princip "jedna zemlja, dva sistema" i da narod Hong Konga upravlja Hong Kongom - izjavio je Xi.

- Kineski pristup je da Hong Kong i njemu bliska poluautonomna regija Makaao prosperiraju i napreduju zajedno s maticom i da zajednički prigrlimo svijetlu budućnost - izjavio je kineski čelnik, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'