Svijet     | 01.10.2019. 13:58 |

Pojačane mjere sigurnosti u Kataloniji na godišnjicu referenduma o nezavisnosti

FENA Internet

GIRONA, 1. oktobra (FENA) - Nekoliko stotina pristalica secesije marširalo je u utorak ujutru u sjeveroistočnom gradu Gironi kako bi obilježili drugu godišnjicu zabranjenog referenduma o nezavisnosti koji je izazvao potrese u španskoj politici.

Veći protesti zakazani su tokom dana u jeku pojačanih mjera sigurnosti širom bogate regije Katalonije od 7,5 miliona ljudi, gdje je separatističko raspoloženje u porastu tokom protekle skoro decenije.

Sve strane gledaju na proteste kao nagovještaj jačanja pokreta za nezavisnost i njegove sposobnosti da ne iskompromitira svoju reputaciju miroljubivog pokreta.

Godišnjica dolazi u vrijeme dok španski Vrhovni sud treba da objavi presude u suđenju zbog pobune i navođenja na nemire desecima katalonskih političara i aktivista koji su bili ključni protagonisti katalonskog referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017.

Svaka presuda koja ih ne oslobađa odgovornosti smatrat će se "nepoštenom", objavile su utorak grupe građanskog društva koje promoviraju secesiju i pozvale su na proteste i "miroljubivi građanski neposluh" ukoliko sud presudi drugačije.

Hapšenja u prošloj sedmici sedmorice aktivista za nezavisnost koji su suočeni s eventualnim optužbama za terorizam također su razbjesnila mnoge u Kataloniji, koji su nazvali tu akciju španskih vlasti pokušajem kriminaliziranja pokreta za nezavisnost, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Švicarci će na refrendumu glasati o ograničavanju imigracije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana