Ekonomija     | 01.10.2019. 17:18 |

Vlada ZDK odobrila sredstava za subvencioniranje investicija

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. oktobra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o odobravanju finansijskih sredstava za subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti u ukupnom iznosu od 310.958,31 KM. Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva na koji su dostavljena 72 zahtjeva od kojih su 53 bili uredni.

- Obrtnici su imali pravo na subvenciju od 35 posto od iznosa investicije, a mlađi od 35 godina i žene imali su po tom osnovu pravo na uvećanje poticaja za 20 posto. Pravo na poticaj je ostvarilo 12 obrtnika mlađih od 35 godina, a među korisnicima je i 13 obrtnica - kazao je ministar privrede Zlatko Jelić.

Dva obrtnika su izgradila proizvodne objekte ukupne površine 543 m2 namijenjene za obavljane proizvodne djelatnosti, a 20 obrtnika je steklo pravo na poticaj po osnovu investicija u nabavku opreme. U skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata dostavljeno je 34 urednih zahtjeva, saopćeno je iz Press-službe ZDK.

- Želimo pomoći očuvanje starih zanata, a svakome ko ima kvalitetnu ideju da pokrene biznis. To se posebno odnosi na mlade kojima želimo pomoći da ostanu i grade svoju budućnost u BiH - kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo