Stranačke aktivnosti     | 02.10.2019. 09:05 |

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

FENA Saopćenje

 

Klub  SDA: Građani KS moraju platiti 4 miliona zbog grešaka ministra Kovačevića

Odluka Vlade Kantona Sarajevo o zaduženju kod Razvojne banke FBiH za 25,8 miliona KM nanijet će ogromnu štetu javnim finansijama KS i na koncu novčanicima građana.

Najprije je iracionalno da se Vlada KS, koja ima najveći budžet u historiji dovela do toga da se zadužuje. A posebno je frapantno što je razlog tome pogrešno planiranje budžeta, te sada moraju dizati kredite da bi pokrili troškove. Punu odgovornost za te greške snosi ministar finansija KS Amel Kovačević.

Ukupna kamata na ovaj kredit, kojim se pokrivaju ministrove greške, će iznositi čak oko 4 miliona KM! To se vrlo jasno vidi kada se izračunaju iznosi po datim uslovima (2,5% stopa, u 12 godina povrata), te je skandalozno što je ministar prikrivao iznos kamate.

Druga krucijalna stvar je što je ovih 25,8 miliona usmjereno na već postojeće stavke, a ne na nove projekte.

Nijedan  dakle od projekata koji će se finansirati nije sporan, ali je sporno što je  zbog traljavosti i nespobnosti Kovačevića izgubljeno 4 miliona na kamate. KS ima novca, i uz bolje planiranje svi su projekti mogli biti pokriveni, a izgubljena 4 miliona je recimo dovljno da se osiguraju besplatni udžbenici za sve đake u KS!

Ipak ništa se drugo nije moglo ni očekivati od profila ministra, koji je bio glavni bh. akter međunarodne finansijske afere «Panama Papers», te cinično govorio da je otvorio kompaniju u Hong Kongu da bi izbjegao plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini.

Sramotno je da takav čovjek, koji je izbjegavao uplaćivati novce u budžet KS, sada upravlja tim novcem građana, i još pravi milionske štete jer je potpuno nekompetentan.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO SDA

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'