Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 09:18 |

Klub SDA: Građani KS moraju platiti četiri miliona kamata zbog grešaka ministra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Odluka Vlade Kantona Sarajevo o zaduženju kod Razvojne banke FBiH za 25,8 miliona KM nanijet će ogromnu štetu javnim finansijama KS i na koncu novčanicima građana.

-Najprije je iracionalno da se Vlada KS, koja ima najveći budžet u historiji dovela do toga da se zadužuje. A posebno je frapantno što je razlog tome pogrešno planiranje budžeta, te sada moraju dizati kredite da bi pokrili troškove. Punu odgovornost za te greške snosi ministar finansija KS Amel Kovačević - navodi se u saopćenju Kluba SDA u Skupštini KS.

Ukupna kamata na ovaj kredit, ističu, kojim se pokrivaju ministrove greške, će iznositi čak oko 4 miliona KM! To se vrlo jasno vidi kada se izračunaju iznosi po datim uslovima (2,5 posto stopa, u 12 godina povrata), te je skandalozno što je ministar prikrivao iznos kamate.

Druga krucijalna stvar je što je ovih 25,8 miliona usmjereno na već postojeće stavke, a ne na nove projekte.

Nijedan od projekata, navode u svom reagiranju, koji će se finansirati nije sporan, ali je sporno što je  zbog traljavosti i nespobnosti Kovačevića izgubljeno četiri miliona na kamate. KS ima novca, i uz bolje planiranje svi su projekti mogli biti pokriveni, a izgubljena četiri miliona je recimo dovljno da se osiguraju besplatni udžbenici za sve đake u KS!

Ipak ništa se drugo nije moglo ni očekivati od profila ministra, koji je bio glavni bh. akter međunarodne finansijske afere «Panama Papers», te cinično govorio da je otvorio kompaniju u Hong Kongu da bi izbjegao plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini.

Sramotno je da takav čovjek, koji je izbjegavao uplaćivati novce u budžet KS, sada upravlja tim novcem građana, i još pravi milionske štete jer je potpuno nekompetentan, zaključuje u u svom saopćenju Klub SDA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Vlada KS - Više od sedam miliona KM za projekte u oblasti šumarstva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana