Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 13:27 |

UNFPA - Akcija "12 dana aktivizma" na promociji mira

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) -  U sklopu 12 dana aktivizma dešava se niz aktivnosti ka promoviranju važnosti kontinuiranog zajedničkog djelovanja na promoviranju mira u periodu 21. septembar - Međunarodni dan mira i 2. oktobar - Međunarodni dan nenasilja,  povezujući tako dva značajna datuma a koju je pokrenuo Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz podršku ambasade Velike Britanije, i u saradnji s partnerima u državi i regionu, saopćeno je iz UNFPA-e.

 Vizija „12 dana aktivizma“ jeste da građani jačaju međusobne odnose, učestvuju u konstruktivnim dijalozima i podržavaju napore spajanja podijeljenih zajednica, u interesu da se uspostavi stabilan i miran suživot.

 -Nedavna regionalna konferencija vjerskih zajednica iz BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova (UNSCR 1244) Međureligijskog vijeća na temu: Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja, održana 25. i 26. septembra na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i na kojoj se razvio regionalni plan djelovanja u cilju pružanja podrške osobama koje su preživjele ratne trauma. Konferencija je bila jedna od aktivnosti u okviru ove kampanje, a danas, 2. oktobra ćemo zatvoriti kampanju paralelnim angažmanom naših partnera iz Tuzle, Orašja, Modriče, Srebrenice, Novog Pazara i Skoplja - navodi se u saopćenju.

 Britanski ambasador Matthew Field je istakao da je vlada Velike Britanije predana stabilnosti i prosperitetu kako u regionu, tako i u BiH, ponovivši da jedino zajedničkim radom, uz međusobni dijalog i uvažavanje, možemo riješiti otvorena pitanja i izazove s kojima se suočavamo. Uz to ambasador Field je naglasio da BiH obiluje uspješnim primjerima zajedničkog rada na promoviranju i unaprjeđenju mira kroz aktivizam mladih, a naročito žena, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lord Stuart Peach, britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, u posjeti BiH 

Predstavnici  Ambasade Velike Britanije u BiH posjetili BPK Goražde

UNFPA organizirao konferenciju s ciljem zagovaranja većih ulaganja u ljudski kapital

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'