Svijet     | 02.10.2019. 13:00 |

Vlada u Hong Kongu pod sve većim pritiskom da uvede vanredno stanje

FENA Internet

HONG KONG, 2. oktobra (FENA) - Vlada Hong Konga suočena je sa sve većim pozivima pro-kineskih političara i policije da uvedu vanredno stanje usvajanjem zakona o hitnim mjerama kako bi ugušili nasilne proteste dan nakon što je jedan demonstrant ranjen bojevom municijom.

Dok su demonstranti u srijedu održavali mirne skupove protiv jučerašnjeg napada na demonstranta, Demokratska alijansa za boljitak i napredak Hong Konga (DAB), pro-kineska vladina politička stranka, pozvala je vladu da vrati zakon iz kolonijalne ere koji će joj dati veće ovlasti za hapšenje osumnjičenih i pooštravanje kontrole medija.

Zakon je potreban da bi se "zaštitili stanovnici i njihova imovina i kako bi se omogućilo da se red vrati u društvo", navodi se u izjavi DAB-a, prenio je američki Financial Times.

- Ova nesretna situacija proizilazi iz radikalnih nasilnih demonstranata, njihova namjera je stvaranja krvoprolića kako bi se postigli njihovi politički ciljevi - navodi se u saopćenju DAB-a.

Demonstranti i policija sukobili su se u utorak, a demonstracije su se poklopile sa nacionalnim slavljima u Pekingu povodom 70 godina komunističke vladavine.

Predsjednik Xi Jinping održao je najveću vojnu paradu u zemlji kojom je pokazao kinesku vojnu i međunarodnu moć. 

Slavlje je zasjenjeno kada su međunarodni mediji objavili snimke pucnjave, u kojoj je policajac pucao na tinejdžera koji je bio među grupom demonstranata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'