Ekonomija     | 02.10.2019. 21:18 |

Potpisan Ugovor o transportu plina Federaciji BiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - BH-Gas i Gas promet su nakon višesatnog sastanka potpisali Ugovor o transportu plina Federaciji Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu.  

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je na konferenciji za medije nakon sastanka da će plin odmah biti pušten u promet te da građani neće ostati bez tog energenta.

Kao jedan od mogućih razloga za takvu situaciju, ministar je naveo neusvajanje državnog zakona o gasu.

- Imamo kočnicu na Vijeću ministara BiH, taj zakon treba da ide u proceduru, jer su FBiH i RS dali 'zeleno svjetlo' - kazao je.

Govoreći o Srbija-gasu, ministar je kazao da je sve potpisano te da su izbjegnute nejasnoće.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić kazao je da je postignut sporazum u najboljem interesu države, ali i entiteta.

Istakao je da su danas dogovorili da se donese državni zakon kako građani više ne bi dolazili u situaciju da im drugi 'zavrću' gas.

- Više neće biti problema sa gasom, snabdijevanje nije bilo ugroženo, danas ćemo nastaviti raditi samo pod nekim novim ugovorima - istakao je.

Dodao je da su danas na sastanku tražili najbolje rješenje za donošenje zakona na nivou BiH te da je sve dogovoreno.  

Direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić naglasio je da je konačno riješen problem te da će dati nalog da počne transport gasa prema FBiH.  

Pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović istakao je da je Vlada dala saglasnot na prednacrt državnog regulatora prirodnog gasa, koji se sada nalazi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Zvorničko postrojenje kompanije Gas promet jučer je obustavilo transport plina prema Federaciji BiH. Iz RS-a kao razlog navode da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu.

Učesnici sastanka, premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Totorović, direktor  "Gas prometa" Milomir Draganić te predstavnici Delegacije Evropske komisije, nisu se mogli dogovoriti oko transporta plina, jer su iz Gas-prometa željeli potpisati ugovor o transportu gasa kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH - Djeca iz povratničkih sredina poslala pisma podrške našim Zmajevima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo