Regija     | 03.10.2019. 13:31 |

Dačić: Odnosi Srbije i Rusije na povijesno najvišoj razini

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 3. listopada (FENA) - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da su odnosi Srbije i Rusije na povijesno najvišoj razini i da se odlikuju dinamičnom suradnjom na svim poljima, podrškom i razumijevanjem.

 Naglasio je da je Srbija posebno zahvalna Rusiji na čvrstoj i dosljednoj podršci njezinom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i naporima da se pitanje Kosova riješi mirnim i diplomatskim sredstvima.

 "Vjerni velikim idejama i zavjetima naših predaka, gradimo novu etapu naših odnosa zasnovanih na strateškom partnerstvu naših država", poručio je Dačić otvarajući skup "Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promjena (kraj 18. do kraja 20. stoljeća)" u SANU-u.

 On je naveo da Srbija i Rusija imaju višestoljetne čvrsto utemeljene i prijateljske odnose, koje su u 20. stoljeću, u dva svjetska rata, dodatno učvrstili međusobna podrška i borba na istim stranama, uz ogromne ljudske i materijalne gubitke.

 Istaknuo je kako razdoblje od kraja 18. do kraja 20. stoljeća predstavlja izuzetno dinamično povijesno razdoblje prepuno krupnih političkih, socijalnih, kulturnih i geopolitičkih promjena.

 To je, podvukao je, ujedno i epoha obnove i razvoja srpske državnosti, a u tom procesu je Rusija, s podrškom koju je uvek pružala, odigrala veoma značajnu ulogu.

 "Naše države i pripadnici srpskog naroda su sa svoje strane, u teškim trenucima za Rusiju, kojih je također bilo u datom razdoblju, dali svoj doprinos i pružali pomoć bratskoj zemlji", rekao je Dačić.

 Uz to je naglasio da je 90-ih godina prošlog stoljeća, veoma teških za srpski narod, protkanih ratovima i sankcijama, ruski narod pružao podršku i solidarizirao se sa Srbijom, a od početka ovog stoljeća s jačanjem ruske države, ta podrška je došla do punog izražaja, prenosi Tanjug.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo