Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 13:32 |

U Sarajevu obilježana Svjetska sedmica dojenja

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Ovogodišnju Svjetsku sedmicu dojenja danas su u Sarajevu obilježili zajedno vladin i nevladin sektor pod motom “Osnažimo roditelje - omogućimo dojenje”, a s ciljem da se informiše šira i stručna javnost o značaju dojenja, njegovim dobrobitima za dijete, majku, zajednicu i cijelo društvo, te za zdrav rast i razvoj djece.

Ove godine, kako je izjavila voditelj odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić, u fokusu je zagovaranje ravnopravne zaštite dojenja u smislu legislative koja podrazumjeva porodiljsko odsustvo za oba roditelja u određenom trajanju, da bude plaćeno, da postoje pauze za dojenje na radnom mjestu itd.

- Sve porodilje nemaju jednaka prava zavisno od toga u kojem se kantonu nalaze, što se kosi sa različitim konvencijama, ali kada je riječ o legislativi, možemo se pohvaliti da je jedna od boljih u svijetu i da je pokrila osnovne aspekte. Međutim, njena implementacija nije svugdje ispoštovana, pogotovo u privatnom sektoru. U kontekstu pada nataliteta, to nije ohrabrujuće, pa država, entiteti i kantoni trebaju da učine sve da okruženje naprave prijateljskim za dojenje - dodala je Filipović-Hadžiomeragić.

To ne znači, kako je kazala, samo podršku u zdravstvenim ustanovama i porodice, nego i podršku društva koja se odnosi na socijalni i ekonomski aspekt.         

Govoreći uime Udruženja za unapređenje dojenja i Udruženja specijalista javnozdravstvenih disciplina FBiH primarius dr. Sabaha Dračić je navela da odluku o dojenju donosi majka, ali da ona treba podršku očeva i cijele porodice, kao i poslodavaca, radnog okruženja i cijele zajednice da bi mogla uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci bebinog života.

-  Ovogodišnji moto sedmice dojenja stavio je akcent upravo na zajednicu, društvo, podršku majci. Dobre prakse treba primjenjivati od samog početka što znači da treba omogućiti da se trudnice u što većem boju porađaju u porodilištima koja su „prijatelji beba“ i „prijatelji majki“ - navela je Dračić.

Dojenje se organizira i promiče širom svijeta od WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a (International Children’s Emergency Fund) kako bi potaknuli majke da dojenjem utiču na zdrav rast i razvoj djeteta.

Današnju javnu akciju podjele edukativno-promotivnog materijala i razgovora s majkama dojiljama, trudnicama i budućim majkama organizirali su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo KS, Udruženje specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH, Udruženje za unapređenje dojenja-IBFAN.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije