Kultura     | 03.10.2019. 13:29 |

Predstavljen program 12. dječijeg festivala 'Hajde svijete budi dijete'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Dvanaesti dječiji teatarski festival „Hajde svijete budi dijete“, kojim se na kreativan način promoviraju potrebe najmlađe populacije i njihov svestrani razvoj, bit će održan od 7. do 11. oktobra u Sarajevu u organizaciji/produkciji Javne ustanove (JU) Centar kulture i mladih Općine Centar.

JU Centar kulture i mladih će tim povodom ugostiti brojne predstave iz BiH i regije za djecu, kao i kreativne radionice, te biti mjesto radosti, druženja, igre i kreativnosti, kao i prilika da se kod najmlađe publike razvije naklonosti prema teatarskom stvaralaštvu.

Program dvanaestog izdanja Dječijeg teatarskog festivala predstavili su danas na pres-konferenciji predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i direktor JU Centar kulture i mladih Armin Omerović, istaknuvši značaj ove i sličnih manifestacija za svestrani razvoj djece i njegovanje istinskih vrijednosti - međusobnog razumjevanja, obrazovanja, mira, uvažavanja različitosti, jačanja saradnje, empatije, solidarnosti...

Naglašeno je kako otvaranje ovogodišnjeg festivalskog izdanja koincidira sa zvaničnim početkom „Dječije nedjelje“, a što će biti propraćeno organiziranjem Treće dječije šarene parade 7. oktobra, koja je inkluzivnog karaktera i u sklopu koje će sudjelovati deset osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo (KS), kao i specijalizirane škole i nevladine organizacije u čijem je fokusu rad sa djecom s poteškoćama u razvoju.

Kako je najavljeno, ovogodišnju šarenu paradu će vlastitim prisustvom obogatiti i desetero djece migranata, što na najkonkretniji način svjedoči o tome da je kultura ta koja gradi mostove i ujedno razbija sve barijere.   

Organizator tog dijela programa su Udruženje Dajte nam šansu i Ministarstvo za socijalni rad KS u partnerstvu sa Udruženjem „Sarajevotaksi“, a s ciljem animiranja javnosti o potrebama djece s poteškoćama u razvoju i pod sloganom da „Svako dijete ima pravo na zdravo djetinjstvo“ te uz odgovarajuće poruke kojima se slave različitosti po svakoj osnovi.

Iznimno zanimljiv raznovrstan festivalski program donosi niz zanimljivih sadržaja. Tako će uz spomenuti Svečani defile-šarenu paradu i program “Dajte nam šansu” na platou ispred BBI-a i na trgu kod sarajevske Katedrale 7. oktobra u 12 sati, istog dana u 14.00 sati uslijediti  predstava ”Kako se pravi pjesma” u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” iz Zagreba na Teatarskoj sceni Jelićeva.

Za 8. oktobra planirani su predstava ”Bibi i Bubi” (Kerekesh teatar Varaždin na Teatarskoj sceni Jelićeva) u 11 sati, kao i umjetnička radionica slikanja (Admir Halilović) u Centru kulture i mladih Jelića 1 u 13 sati.

Predstava „Patuljak vam priča“ (Studio lutkarstva Sarajevo/SARTR) bit će izvedena 9. oktobra u 11 sati, dok je za 13 sati, istog dana, planirana umjetnička radionica „Vuneno pozorištance“, Teatarska scena Jelićeva.

Za 10. oktobra predviđena je predstava “Štrumpfovi” (Teatar Maslačak-Bijeljina) na Teatarskoj sceni Jelićeva u 11 sati, a u 13 sati Druženje sa Štrumpfovima i radionica slikanja u Centru kulture i mladih Jelića 1.

Predstava „L.O.L. Čudesno iznenađenje“ (Mašino pozorište Beograd) je na programu 11. oktobra u 11 sati, a  u 12 sati – Umjetnička radionica lutkarstva u Centru kulture i mladih Jelića 1, dok je predstava “Crvenkapica“ (Pozorištance Jež Beograd) planirana za 16 sati  na Teatarskoj sceni Jelićeva.

Istog dana (11. oktobra) u 17 sati bit će upriličeno svečano zatvaranje Festivala i dodjela priznanja u Centru kulture i mladih Jelića 1.

Prema riječima organizatora, jedan od motiva Festivala jeste uvoditi dijete u pozorišnu umjetnost kao u odgovarajuće dječije stvaralaštvo i osposobljavati ga da uz pozorišne aktivnosti otkriva književnost, slikarstvo, arhitekturu, vajarstvo, muziku, ples, film, televiziju…

Generalni pokrovitelj Dvanaestog dječijeg teatarskog festivala „Hajde svijete budi dijete“je Općina Centar Sarajevo, a njegovu realizaciju pomogli su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad…

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'