Kultura     | 04.10.2019. 13:57 |

Dodjelom Povelja zatvorena manifestacija 'Dani europskog naslijeđa 2019.'

FENA Saopćenje

LJUBUŠKI, 4. listopada (FENA) - Dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u četvrtak navečer u Ljubuškom zatvoreno je 23. izdanje manifestacije Federalnog ministarstva kulture i sporta - ''Dani europskog naslijeđa 2019''.

Povelje su dobili Mevzudin Duranović, Milo Jukić, zatim Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac, Franjevački samostan svetog Ante Padovanskog Humac i Franjevački samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg, priopćeno je u petak iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović na prigodnoj svečanosti zatvaranja istaknula je kako joj je zadovoljstvo što je manifestacija započela uz dobru organizaciju i dobru potporu, kako zaposlenika Ministarstva tako i općinske i gradske uprave te svih onih koji su pripomogli da manifestacija završi na lijep način.

- Vrlo rado ćemo i dalje raditi na promoviranju naše kulture i baštine. U okviru svojih stručnih i materijalnih mogućnosti mi ćemo nastaviti s potporom ovakvim i sličnim manifestacijama, ali uz podršku lokalne zajednice jer bez vas manifestacija ne bi bila realizirana - rekla je ministrica Dujmović.

U sklopu manifestacije, u četvrtak je organiziran posjet Franjevačkom samostanu na Humcu i Muzeju Umjetnička galerija "Majka". Potom su gosti manifestacije posjetili Vinariju Nuić, te obišli vodopad "Kravica".

U Ljubuškom je održan okrugli stol na temu "Kulturno naslijeđe zapadne Hercegovine" na kojem su govorili istaknuti stručnjaci iz oblasti kulturno-povijesnog naslijeđa.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine, ove godine bogat program 23. dana europskog naslijeđa organiziran je u gradovima Široki Brijeg i Ljubuški te općinama Posušje i Grude, navodi se u priopćenju.

Inače, navedena manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj je manifestacije upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!