Bosna i Hercegovina     | 04.10.2019. 14:07 |

U Goraždu Dan otvorenih vrata u SOS Kinderdorfu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. oktobra (FENA) - U okviru programa obilježavanja Nedjelje djeteta u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK), danas je u dječijem vrtiću "SOS Kinderdorf“ u Goraždu upriličen Dan otvorenih vrata pod sloganom "Sigurna porodica-sigurno dijete“. 

Namjera SOS Kinderdorfa i partnerskih organizacija i institucija bila je ukazati na potrebu jačanja porodice i poštivanja dječijih prava.

Po riječima koordinatorice Projekta jačanja porodice Indire Hadžihafizbegović, cilj je pokušati javnosti poslati poruku o važnosti poštivanja dječijih prava.

- Preventivnim programom kojim se bave SOS dječija sela mi radimo s porodicama koje su prepoznate kao porodice pod rizikom odvajanja djece od bioloških roditelja. U saradnji sa Centrom za socijalni rad BPK radimo mnogo i nudimo brojne sadržaje porodicama i djeci koji su uključeni u Projekt jačanja porodice - kazala je Hadžihafizbegović.

Podsjetila je da ovaj projekt datira od 2009. godine te ocijenila da je i od strane institucija potrebno više senzibiliteta kroz pružanje podrške djeci kojoj je ona potrebna.

- Projekt se realizuje na nivou tri godine i mi u prosjeku imamo uključenih 110 djece od nula do 18 godina i 45 porodica, s tim da nismo ograničeni samo na prostor BPK i FBiH već idemo i u RS, primjerice Višegrad, Čajniče, kako bismo vodili brigu o tim porodicama - pojasnila je.

V. d direktorice Centra za socijalni rad BPK Goražde Sanela Zec smatra da Nedjelja djeteta nije jedina prilika uz koju se treba govoriti o pravima djece, naglasivši da bi se o tome trebalo voditi računa tokom cijele godine.

- Mi sarađujemo na način da Centar za socijalni rad identifikuje određeni broj porodica pod rizikom i predlaže ih SOS-u za pružanje podrške. Svaka porodica se verifikuje i izrađuju se individualni planovi zaštite, vrši se njihova revizija. Ti planovi podrazumijevaju uključenje tih porodica u rad svih relevantnih aktera i resursa koje imamo, s ciljem riješavanja problema tih porodica po prioritetima - kazala je Zec.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zenički univerzitet na Danu otvorenih vrata danas ugostio 600 maturanata iz ZDK-a i SBK-a

Dan otvorenih vrata: Nekoliko stotina maturanata posjetilo Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu