Bosna i Hercegovina     | 05.10.2019. 14:22 |

Cvijanović: Bošnjačka apelacija je politički manevar

FENA Dušica Stanojević

MODRIČA, 5.oktobra (FENA) - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je podnošenje apelacije Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u vezi s smrtnom kaznom u Ustavu RS, kako je rekla, politički trik.

Ona je u izjavi novinarima u Modriči navela da to što je sada urađeno je samo njihov pokušaj da se legitimišu kao određeni predlagači.

- Što se tiče smrtne kazne, ona tu ne treba da postoji, ali način kako se do toga došlo pokazuje samo da je u pitanju još jedan politički manevar - ustvrdila je Cvijanović.

Ukidanje smrtne kazne je, kazala je, bilo među amandmanima na Ustav RS-a prije nekoliko godine, ali da su u tom periodu naišli na blokadu Kluba Bošnjaka te nije došlo do izmjene Ustava.

Ponovila je kritike na neke od ranijih odluka Ustavnog suda BiH.

Prihvatnjem zahtjeva Kluba Bošnjaka za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava RS Ustavni sud BiH je odlučio da takva norma više ne može da postoji u Ustavu, čime je ukinuta smrtna kazna u RS.

Entitetska predsjednica smatra da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Tajipa Redžepa Erdogana uz učešće predstavnika BiH treba da bude dobar signal za realizaciju projekta izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

Sastanak će biti održan tokom posjete turskog predsjednika Srbiji 7. i 8. oktobra.

Kazala je da je učešće Turske u tom zajedničkom projektu značajno, ali da još mnoge stvari nisu definisane, te je napomenula da se vidi aktivizam Srbije i Turske, ali da ga nema kada je riječ o BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjedavajuća Cvijanović razgovarala u Bakuu sa potpredsjednikom Kube Valdesom Mesom

Cvijanović i Alijev dogovorili održavanje zajedničkog biznis foruma, Alijev pozvan u posjetu BiH

Cvijanović 1. i 2. marta u posjeti Azerbejdžanu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo