Svijet     | 06.10.2019. 11:37 |

Irski premijer Varadkar traži sastanak s Johnsonom naredne sedmice

FENA Internet

DUBLIN, 6. oktobra (FENA) - Irski premijer Leo Varadkar zatražio je sastanak s britanskim kolegom Borisom Johnsonom naredne sedmice, naglašavajući kako je vrijeme za London da iznese Dublinu nove prijedloge Brexita koje je predstavio u ovoj sedmici.

Uz manje od mjesec dana do planiranog britanskog odlaska, Johnson je zatražio značajne promjene u spornom pitanju granice između Sjeverne Irske pod britanskom vladavinom i članice EU irske - u odnosu na raniji sporazum koji je s EU dogovorila njegova prethodnica Theresa May prije skoro godinu dana.

I Evropska unija i Irska saopćile su, međutim, kako je mala vjerovatnoća da će novi britanski prijedlozi dovesti do sporazuma, a Dublin je oštro upozorio Britaniju da se kreće u pravcu Brexita bez sporazuma ukoliko ne pruži nove ustupke.

- U procesu smo aranžiraranja sastanka s premijerom Johnsonom u narednoj sedmici - izjavio je Varadkar novinarima.

- Vremena je malo. Evropski samit održat će se 17 i 18, oktobra i nije rezonski očekivati od 27 ili 28 šefova vlada da odluče i potpišu nešto što su vidjeli prethodnu noć - kazao je. 

Premijer Finske, koja drži rotirajuće predsjedjedavanje EU, izjavio je kako je poručio Johnsonu u telefonskom rzgovoru da je bitno postići sporazum u roku od sedmice kako bi bio spreman za samit.

- Johnson tvrdi da je pristao na te vremenske rokove i da shvata preduslove koje sam predstavio za očuvanje Sporazuma na Veliki petak (irskog mirovnog sporazuma), održavanje jedinstva EU i funkcioniranje internog tržišta, koji su bitni za rješenje - navodi u izjavi za javnost finski premijer Antti Rinne.

Johnsonova glasnogovornica odbila je komentirati njegove rasprave s ostalim čelnicima EU, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'