Svijet     | 07.10.2019. 10:32 |

Socijalisti se vratili na vlast u Portugalu

FENA Internet

LISABON,  7. oktobra (FENA) - Portugalski glasači usprkosili su u nedjelju evropskim trendovima i vratili su na vlast Socijaliste koji su osvojili značajan broj glasova, ali nedovoljan da imaju apsolutnu većinu u parlamentu, sudeći po prvim zvaničnim rezultatima.

Nakon što su prebrojani svi glasovi, stranka Partido Socialista (PS), predvođena premijerom Antoniom Costom, osvojila je 36,65 posto glasova, što je rast s 32,31 posto glasova osvojenih prije četiri godine. Konzervativna opoziciona Socijaldemokratska partija osvojila je 27,9 posto.

Portugal je jedna od nekoliko evropskih zemalja u kojima su Socijalisti još snažni i u kojima desničarski populisti ne igraju značajniju ulogu u politici.

- PS je ojačala svoju poziciju u Portugalu - poručio je Costa stotinama pristalica u hotelu u Lisabonu, koji su uzvikivali "Pobjeda, pobjeda, pobjeda"!

Costa, 58-godišnji pravnik i bivši gradonačelnik Lisabona, najvjerovatnije će morati da zavisi od podrške drugih stranaka. Iako je broj socijalističkih poslanika u parlamentu porastao s trenutnih 86 na najmanje 106, PS nema  116 mjesta potrebnih da samostalno vlada.

Tokom trenutnog mandata, Socijaliste je podržavao Marksističko lenjinistički blok (BE) i alijansa Zelenih i Komunista bez formiranja zvanične koalicije.

BE je osvojio 9,67 posto glasova, dok je ljevičarska alijansa CDU dobila  6,46 posto.

Konzervativna PSD, nekada najsnažnija parlamentarna stranka, imat će 77 mjesta u parlamentu u budućnosti, što je pad s prethodnih  89 mjesta.

Costa je izjavio da nije pregovarao s ostalim strankama prije izbora o formiranju buduće vlade. 

BE bi mu mogao postati trn u oku, dok stranačka čelnica Catarina Martins tvrdi da se mnogo više mora učiniti u borbi protiv akutne nestašice stambenog prostora u gradovima i nemara prema drugim dijelovima zemlje.

Prije nego što je preuzela vlast u jesen 2015., Costina manjinska vlada uspjela je osigurati ekonomski rast i stabilnost u zemlji koju je ranije potresala finansijska kriza.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond spasili su Portugal od bankrota u 2011. paketom pomoći vrijednim 78 milijardi eura.

Nakon tri godine provedene u okviru programa spasa EU, zemlja je finansijski stala na vlastite noge od 2014. Mjere štednje tokom tri godine koštale su, ipak, konzervativce vlasti.

U godinama koje su uslijedile, Costa je uspio u balansiranju između onoga što se smatralo nemogućim - on je relaksirao politiku štednje, povećao je socijalna i druga ulaganja, istovremeno poštujući zahtjeve iz Bruxellesa.

Ekonomija je također porasla znatno iznad prosjeka EU, zahvaljujući turističkom bumu. Stopa nezaposlenosti od 6,7 posto dostigla je najniži nivo od  2002. godine, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom