Bosna i Hercegovina     | 07.10.2019. 16:41 |

USAID nastavlja podržavati ICMP-e

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je dodatna sredstva uz postojeći grant dodijeljen Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) u iznosu od 89.000 USD kao podršku ICMP-ovoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini u procesu pronalaženja osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih.  

Šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan Matthew Holliday zahvalio je USAID-u na podršci. Rekao je da su vlasti Bosne i Hercegovine do sada identifikovale gotovo 23.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba, ali je naglasio da oko 7.000 porodica u ovoj državi još uvijek ne zna sudbinu svojih voljenih - saopćeno je iz ICMP-a.

- Dodatna sredstva koja je osigurao USAID će ICMP-u omogućiti da nastavi podržavati vlasti BiH u traganju za nestalima u sukobu i njihovoj identifikaciji - kazao je Holliday.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick je kazala da je ICMP-ov rad ključan.

- Rješavanje pitanja nestalih je nužno u borbi za pravdu, kao što je i pobijanje laži istinom ili suprotstavljanje monstruoznim zločinima upornom, nepokolebljivom i pouzdanom primjenom vladavine zakona - navela je ona.

ICMP-ov program u BiH pruža pomoć u oblastima forenzičke antropologije i arheologije, analize DNK i identifikacije na temelju podudarnosti DNK te nastoji osnažiti domaće kapacitete forenzičke medicine. ICMP vlastima pomaže i u rješavanju pitanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH.

- Tokom posljednja dva desetljeća, osiguravši saradnju mjerodavnih poratnih vlasti na prostoru zapadnog Balkana, ICMP predvodi regionalne napore koji su omogućili pronalaženje i identifikaciju 28.000 od 40.000 nestalih tokom sukoba - što predstavlja nemjerljivo postignuće na globalnom nivou - navodi se u saopćenju.

Osim USAID-a, finansijsku pomoć ICMP-u pružaju i Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska, s ciljem pružanja podrške vlastima BiH u rješavanju pitanja osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih godina.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta