Bosna i Hercegovina     | 08.10.2019. 07:18 |

Hitna sjednica Skupštine KS o RCUO Smiljevići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) – Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bit će održana danas zbog aktuelnih dešavanja na lokalitetu Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići.  

Zastupnici će razmatrati Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru RCUO Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan.

Cilj je da RCUO funkcionira RCUO kao savremeni Centar, za tretman i iskorištavanje otpada, koji će ispunjavati ekološke standarde propisane važećim propisima, a samim tim će biti eliminisani i svi negativni uticaji na zdravlje stanovništva i okoliš općenito.

Mnoga će ministarstva biti zadužena za realizaciju cilja, a kako je navedeno u dopisu Vlade KS, Vlada KS će biti zadužena da planira potrebna sredstva u Budžetu za 2020. i 2021.godinu, kako bi se provele mjere planirane Programom sanacije za period 2016-2020.godina, uključujući uspostavu sistema za prečišćavanje procjednih voda.

Tako na primjer, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i KJKP “Rad” Sarajevo će biti zaduženi da izvrše sve neophodne predradnje (odabir tehnologije, prekrivanje dijelova odlagališta, izrada tehničke dokumentacije) za izgradnju i puštanje u pogon prečistača procjednih voda do kraja 2021.godine.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture da, zaduženo da u saradnji s Općinom Novi Grad, u 2020. godini osigura izgradnju kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, kako bi se tretirale vode do nivoa omogućavanja ispuštanja u sistem kanalizacije, a ne direktno u otvoreni recipijent - Lepenički potok.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo