Ekonomija     | 08.10.2019. 15:49 |

Vlada ZDK opredjeljena za ravnomjerni razvoj svih općina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirzom Ganićem boravila je danas u radnoj posjeti općini Olovo, gdje je upriličen sastanak sa općinskim načelnikom Đemalom Memagićem i saradnicima.

U širokom spektru aktuelnih pitanja o kojima je razgovarano dominirale su teme vezane za privredu, turizam i generalno stvaranje boljeg ambijenta za rad i život u ovoj općini.

Po Memagićevim riječima, Općina Olovo očekuje podršku Vlade ZDK u projektima formiranja prve poslovne zone, proširenja kapaciteta banjskog lječilišta "Aquaterm" i odmarališta "Zeleni Vir", a želi iskoristiti i raspoložive hidropotencijale. Također, traže da se uspostavi efikasnija kontrola sječe šume, insistirajući na promjeni modela plaćanja drvne mase, kako bi Općina Olovo, koja je uz Vareš najbogatija šumskim resursom u ovom kantonu, imala više koristi.

- Otvoreni smo da zajednički rješavamo sporna pitanja i da sa lokalnom zajednicom realizujemo projekte koji će u konačnici donijeti boljitak za privredu i građane Olova. Siguran sam da podrška ove Vlade neće izostati - kazao je Ganić.

On je izrazio nadu da će u budžetu Zeničko-dobojskog kantona biti dovoljno sredstava za razvojne projekte, te da planirane promjene u sistemu oporezivanja poreza na dohodak u FBiH neće stvoriti jaz između prihoda i rashoda, nego da će kroz rasterećenje privrede podstaći otvaranje novih radnih mjesta i povećati potrošnju.

Istakao je opredjeljenje Vlade da se kroz obezbjeđivanje značajnijeg iznosa finansijskih sredstava stvore pretpostavke za značajnija ulaganja u rekonstrukciju regionalnih puteva na području Olova, ali i drugih lokalnih zajednica u ZDK.

Također, najavio je i nove projekte podrške održivom povratku, podsjetivši da je potpisan ugovor za rekonstrukciju puta, a uskoro će Vlada odobriti sredstva za rekonstrukciju rasvjete u naselju Gurdići, tako da će samo u tom naselju biti uloženo oko 80.000 KM.

Memagić je zahvalio Vladi ZDK na posjeti, pozdravivši opredjeljenje da se aktivno uključi u rješavanje pitanja, kao i zalaganje za ravnomjeran razvoj svih općina u ovom kantonu.

Članovi Vlade su posjetili Banjsko lječilište "Aquaterm" gdje je ove godine realizovana vrijedna investicija u proširenje smještajnih kapaciteta i izgradnju zatvorenog bazena, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo