Svijet     | 09.10.2019. 14:41 |

Rouhani pozvao Tursku da izbjegne vojnu akciju u Siriji

FENA Internet

TEHERAN, 9.  oktobra (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u srijedu je pozvao Tursku da pokaže suzdržanost i izbjegne vojnu akciju u Siriji, dok se turske snage pripremaju za napredovanje u regiji koju je napustila američka vojska.

Dok je Rouhani govorio, kopnene snage iranske vojske započele su nenajavljene vojne vježbe na sjeverozapadu zemlje na granici s Turskom, javila je iranska studentska novinska agencija ISNA.

Turske snage i njihovi saveznički sirijski pobunjenici prodrli su duboko u sirijsku teritoriju "nakratko", u operaciji za koju svjetske sile strahuju da bi mogla otvoriti novo poglavlje u sirijskom katastrofalnom osmogodišnjem građanskom ratu.

Iran, bliski saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, redovno traži od Turske da poštuje sirijski teritorijalni integritet i tvrdi da bi sve strane sile s "nelegalnim prisustvom" - uključujući Sjedinjene Države - trebale napustiti zemlju.

- Otvoreno smo govorili da je jedino rješenje koje omogućuje sigurnost i stabilnost u južnoj Turskoj i sjevernoj Siriji prisustvo sirijske vojske - navela je u srijedu državna novinska agencija IRNA izjavu Rouhanija.

- Iran je, poput Turske, dom velike kurdske populacije, a Rouhani je izrazio razumijevanje za turske brige oko sigurnosti na granici, rekavši: "Vjerujemo da bi se trebao usvojiti ispravan put kako bi se otklonile te brige". 

- Kurdi u Siriji trebali bi podržavati sirijsku vojsku - kazao je.

Izvještavajući o vojnoj vježbi koja je počela u srijedu, Isna je navela da ona uključuje jedinice za brzi odgovor, mobilne i ofanzivne brigade i helikoptere iz zrakoplovne jedinice kopnenih snaga.

- Cilj vojne vježbe je procjena borbene spremnosti vojnih jedinica i njihove mobilnosti i agilnosti na vojnom polju - javila je ISNA, ne pominjući planiranu tursku operaciju u sjeveroistočnoj Siriji.

Ankara tvrdi da namjerava stvoriti "sigurnu zonu" na sjeveroistoku Sirije u cilju vraćanja miliona izbjeglica u tu regiju, ali je plan izazvao uzbunu među nekim zapadnim saveznicama zbog rizika koji predstavlja vojna operacija. 

Za Ankaru, koja smatra kurdske borce iz grupe YPG na sjeveroistoku Sirije teroristima zbog njihovih veza s militantima koji predvode pobunu unutar Turske, priliv nekurdskih Sirijaca bi pomogao u stvaranju tampon zone protiv najveće sigurnosne prijetnje po Ankaru, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'