Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 15:01 |

Tadić: Novim istražnim tehnikama protiv trgovine ljudima na internetu

FENA Saopćenje

NEUM, 9. listopada (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH i rukovoditeljica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija Gordana Tadić ocijenila je da se kroz primjenu novih istražnih tehnika kaznena djela trgovine ljudima na internetu mogu efikasnije suzbijati.

 "Trgovci ljudima koriste različite metode za vrbovanje i iskorištavanje žrtava. Adekvatan odgovor na ovu vrstu kriminaliteta zahtijeva korištenje najnovijih istražnih tehnika, digitalnih forenzičkih alata i elektronskih dokaza", kazala je Tadić na godišnjem stručnom savjetovanju tužitelja koje je u srijedu završeno u Neumu.

 Tijekom trodnevnog savjetovanja, koje je okupilo tužitelje iz BiH, razgovoralo se na temu korupcije i organiziranog kriminala, ratnih zločina, sprečavanja nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, djece žrtava kaznenih djela, rodno zasnovanog nasilja, migracija i kaznenopravnog sustava.

 Panel o sprečavanju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju bio je prilika tužiteljima i policijskim stručnjacima da se upoznaju s predmetima trgovine ljudima počinjenim putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poput društvenih mreža. Također, pružio je priliku za diskusiju u okviru koje su razmatrani izazovi u procesuiranju takve vrste predmeta.

 Ovaj panel je održan uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, Međunarodne organizacije za migracije i Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus, u okviru njihovih napora usmjerenih k osposobljavanju nadležnih aktera da osiguraju djelotvorno procesuiranje predmeta trgovine ljudima.

 "U digitaliziranom svijetu, potencijal za vrbovanje i iskorištavanje žrtava trgovine ljudima se sve više povećava. Trgovci ljudima sve češće koriste modernu tehnologiju kako bi izbjegli da budu otkriveni. Stoga je od ključne važnosti da svi koji se bave ovom oblašću posjeduju znanje o elementima i metodama trgovine ljudima putem moderne tehnologije", kazao je Boris Topić, službenik za borbu protiv trgovine ljudima pri Misiji OESS-a u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Ministarstvo: Savjetovanje o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Maslać i Jurković: Neum ima potencijal za unaprjeđenje i razvoj turizma

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!