Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 15:06 |

U Travniku počeli Andrićevi dani

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 9. listopada (FENA) - Danima otvorenih vrata Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića”, u Travniku je, na dan rođenja književnog nobelovca, započela manifestacija “Andrićevi dani” koja će trajati do 9. studenoga.

Stalnu izložbenu postavku muzeja "Rodna kuća Ive Andrića" svake godine posjećuju tisuće gostiju iz cijeloga svijeta, a kustos Enes Škrgo ističe kako je to samo jedan od dokaza o velikoj zainteresiranosti za Andrićevo književni djelo.

- Ta zainteresiranost ne jenjava. Iako je pisac nekoliko desetljeća mrtav, njegova književnost je jednako živa. I danas, na Dan otvorenih vrata, dolaze učenici i skupine ljudi koje zanima priča o velikoj književnoj karijeri i neobičnom životopisu nobelovca  - istaknuo je Škrgo.

Na upit da prokomentira višegodišnje kritike da u Travniku nema mnogo tragova Andrićevog književnog stvaralaštva, Škrgo je kazao kako spomenuta manifestacija doprinosi da se, barem u listopadu, intenzivnije spominju djela i ime slavnog nobelovca.

- Iako i u ostatku godine ima nekoliko programa i datuma vezanih za Andrića koje obilježavamo, ako govorimo o cjelokupnom kontekstu vidimo da to nije dovoljno i da Andrićevo naslijeđe, kao i njegova velika svjetska slava, nisu stavljeni u funkciju grada i njegovih građana. Postoji, zaista, mnogo osnova da se to inkorporira u ekonomski, duhovni i kulturni život grada i njegove turističke ponude - istaknuo je Škrgo.

Nakon Dana otvorenih vrata u Rodnoj kući Ive Andrića, večeras će biti premijerno izvedena kazališna predstava "Grad, u gradu čaša, u čaši slon", a planirana je i izložba slika i asamblaža Edina Numankadića iz ciklusa Slike/Zapisi i Kutije.

U idućih mjesec dana, uslijedit će brojne promocije knjiga, radionice, predavanja, koncerti, te izvedbe kazališnih predstava, pa će tako 25. listopada biti održana književna večer o Andriću, Bosni i franjevcima, a 5. studenoga planiran je tematski skup "Bosna kao prostor između u književnosti Ive Andrića".

Manifestacija Andrićevi dani utemeljena je 1976. godine, a njezini organizatori su Zavičajni muzej Travnik, Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Travnik, Gradska biblioteka, Hrvatsko kazalište Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, Centar za kulturu i Katolički školski centar "Petar Barbarić".

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom