Stranačke aktivnosti     | 10.10.2019. 14:25 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastao se danas sa delegacijom Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini u sastavu Marijo Pejić, fra Ivo Marković, Marinko Pejić, Martin Tais i Ivana Krstanović. 

Na sastanku je pružena podrška radu i istupima predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića u proteklom periodu, njegovim državničkim potezima, kao i naporima za očuvanje NATO puta i vladavine prava u Bosni i Hercegovini. 

U razgovoru je također naglašeno da svi narodi i građani moraju uživati ista prava na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, što u dosadašnjoj praksi nije bio slučaj, a riječ je i o nacionalnom interesu Hrvata u BiH, što podrazumijeva izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uključujući presude međunarodnih i domaćih sudova. Ovaj princip mora se primjenjivati i kada su u pitanju naknade za isti rad, koje su različite ovisno u kojem kantonu/županiji, entitetu živite. Primjer su zdravstveni i prosvjetni radnici kao i policijski službenici. 

Zakoni u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju pretrpjeti izmjene u smislu pravednije raspodjele javnih prihoda kao i Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u smjeru rješavanja problema desetina tisuća obrtnika u FBiH, među kojima su pripadnici svih naroda, a sve u cilju podrške obrtničkoj populaciji. 

Najnovija dešavanja u mostarskom Aluminijumu, osim što pokazuju višegodišnju nebrigu i malverzacije u ovoj firmi, traže promptno reagiranje Vlade FBiH kao i političkih čimbenika koji su i te kako uticali na sudbinu ovog kolektiva, uposlenika i njihovih obitelji. Podsjećamo da je samo do 2013. godine za loše poslovanje ovog poduzeća podneseno osam kaznenih prijava za propuste u radu više od pedeset odgovornih djelatnika. i to pokazuje da ovakvo stanje nije nastalo preko noći i da nadležni policijski i pravosudni organi nisu na vrijeme preduprijedili najgori scenarij. Slična sudbina vjerojatno čeka i HT Eronet kao i Elektroprivredu HZHB, pa još jednom pozivamo entitetsku Vladu i nadležne organe da ovaj process spriječe i osiguraju normalno poslovanje svih ovih firmi. U protivnom, priče o iseljavanju Hrvata iz ovog dijela BiH djeluju kao šuplje i politikantske fraze. 

Sa ovog sastanka upućena je i sugestija Vladi Kantona Sarajevo da vodi računa o zastupljenosti svih naroda i građana,  posebno pri zapošljavanju i imenovanju javnih dužnosnika (ravnatelja i članova rukovodećih tijela) u Sarajevu kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji ima tradiciju zajedničkog življenja i rada svih naroda i ostalih u BiH. Dosadašnja praksa nije ispoštovala ovaj princip. 

Upućen je apel Gradskom vijeću Grada Sarajeva da uloži  maksimalne napore kako bi se riješio problem izgradnje spomenika za 109 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Sarajevo koji su svoje živote dali za obranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da ovaj problem rješavaju već šest godina. 

Na kraju je naglašeno da  su institucije Bosne i Hercegovine dužne  uložiti maksimalne napore u pomoći i promoviranju rada nevladinih organizacija poput Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Vijeća bošnjačkih intelektualaca, kao i ostalih udruženja koje promoviraju građanska prava u Bosni i Hercegovini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana