Bosna i Hercegovina     | 14.10.2019. 15:45 |

Goražde domaćin susreta djece bez roditeljskog staranja FBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. oktobra (FENA) – SOS dječija sela BiH uz podršku federalnog ministarstva rada i socijalne politike organizatori su tradicionalnih susreta djece bez roditeljskog staranja FBiH koji su danas počeli u Goraždu.

Susreti koji su dio programa obilježavanja Nedjelje djeteta u FBiH održavaju se pod sloganom "Osmijeh kraj Drine 2019.“ i imaju za cilj pružiti djeci zabavu, edukaciju i rekreaciju kroz upoznavanje i druženje sa djecom iz drugih institucija i organizacija, te djecom Goražda.

-Zahvaljujemo svima koji su pomogli da organizujemo ove susrete, resornom federalnom i kantonalnom ministarstvu, Centru za socijalni rad BPK, Gradu Goraždu te partnerskim organizacijama World Wision, UŽ 'Seka' i JU za predškolski odgoj i obrazovanje.  Našim gostima koji su došli u Goražde želim da ih osmijesi sa Drine prate cijelog života - kazao je direktor programa SOS u Goraždu i domaćin susreta Alija Lapo.

Djecu iz domova koji su na susrete stigli iz raznih krajeva FBiH pozdravili su i zvaničnici Grada Goražda i BPK. Ministar za socijalnu politiku BPK Eniz Halilović je učenici-gradonačelnici Goražda Erni Mujezinović, prepustio da otvori ovogodišnje susrete.

-Nedjelja djeteta je još jedna prilika više da ukažemo na sva prava i obaveze koje djeca imaju. Na nama predstavnicima različitih politika je da mnogo više radimo da ulažemo u našu djecu i njihovo obrazovanje - kazao je ministar Halilović.

U ime federalnog ministarstva rada i socijalne politike prisutne je pozdravio šef odsjeka za zaštitu porodica i djece Miroslav Mauhar.

-Svake godine ovi susreti se održavaju u drugom kantonu i došao je red i na Goražde. Mi na ovaj način nastojimo skrenuti pažnju na djecu i njihove potrebe. Federalno ministarstvo za socijalnu politiku nastoji stvoriti ambijent u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta - istakao je Mauhar.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća izrazila je zadovoljstvo što je Goražde domaćin ovih susreta.

-Drago mi je da je Goražde domaćin jednog ovako humanog događaja. Djeco, vi ste naše najveće blago i bez obzira da li imate jednog ili nijednog roditelja, znajte da niste sami. Jako puno ljudi vas voli i brine o vama i nikada to nemojte zaboraviti. Želim da uživate u sunčanom Goraždu i da vidimo dosta osmjeha na vašim licima - poručila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Uslijedilo je i predstavljanje djece po grupama, a učesnici susreta obišli su i goraždanski Zavičajni muzej te "Most ispod mosta“. Narednih dana programom je predviđen niz radionica, sportskih i drugih događaja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'