Najave     | 14.10.2019. 18:57 |

Imenovanje zamjenika državnog tužitelja ponovno na dnevnom redu sjednice VSTV-a

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na sjednici u srijedu, 16. oktobra, trebalo pristupiti imenovanju dvoje zamjenika glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Radi se o imenovanjima koja su bila na dnevnom redu sjednice od 25. i 26. septembra, ali su odgođena, jer je jedan od prijavljenih kandidata bio spriječen da dođe na intervju.

Kako je Feni iz VSTV-a ranije rečeno, imenovanje zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH skinuto je s dnevnog reda prošle sjednice tog regulatornog tijela, budući da nisu bili obavljeni razgovori sa svim kandidatima koji su se prijavili za popunu spomenutih pozicija.

Naime, od 16 kandidata, koji ispunjavaju uvjete propisane konkursnom procedurom, razgovoru je pristupilo 15, te je preostalo da se obavi razgovor s još jednim kandidatom.

Istovremeno, na sjednici VSTV-a bi trebali biti imenovani i predsjednici općinskih sudova u Zenici, Ljubuškom, Srebreniku i Velikoj Kladuši te zamjenik glavnog tužitelja Okružnog tužiteljstva u Bijeljini.

Na dnevnom redu zasjedanja je i nominacija člana Upravnog odbora projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”.

Usto, VSTVBiH bi se trebao očitovati u vezi s Informacijom o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitetu sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi korupcije i organiziranog kriminala, kao i o Prijedlogu dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'