Ekonomija     | 16.10.2019. 16:43 |

Nastavlja se program prestrukturiranja RMU Banovići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić održao je danas je u Sarajevu sastanak sa delegacijom RMU Banovići na čelu sa generalnim direktorom Muneverom Čergićem.

Nakon višesatnih razgovora vođenih u duhu međusobnog razumjevanja i punog uvažavanja, dogovoreni su daljnji koraci kada je u pitanju sudbina i budućnost RMU Banovići, saopćeno je iz Ministarstva.

Između ostalog, dogovoreno je da se nastavlja program prestrukturiranja u kojem će se jasno naglasiti da RMU Banovići neće ući u koncern sa Elektroprivredom BiH.

Predstavnici RMU Banovići predložili su Vladi FBiH i Ministarstvu da se održe zajednički sastanci vezani za iznalaženje rješenja i osiguranje finansijskih sredstava za nastavak realizacije projekta Bloka 1 Banovići – 350 MW, što je i prihvaćeno.

Također, dogovoreno je da se naredne sedmice potpiše produženje postojećeg kolektivnog ugovora sa sindikatom RMU Banovići, nakon čega će biti nastavljeni pregovori u cilju kreiranja i izrade novog kolektivnog ugovora.

Sagovornici su se saglasili da će plan reorganizacije rudnika uraditi Uprava RMU Banovići, uz saglasnost Nadzornog odbora.

Inače, sastanku u Sarajevu prisustvovali su svi izvršni direktori RMU Banovići i pomoćnik ministra za rudarstvo Amir Halilčević.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Džindić: Probijeni svi rokovi za donošenje državnog zakona o električnoj energiji i gasu (VIDEO)

Džindić: Probijeni svi rokovi za donošenje državnog zakona o električnoj energiji i gasu

Trodnevna radionica za uposlenike RMU Banovići o energetskoj tranziciji (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom