Magazin     | 17.10.2019. 16:30 |

Beč – Digitalizacija politike

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - U bazi podataka bečkog gradskog vijeća i pokrajinske skupštine se trenutno digitalizuje 30 godina političkih dešavanja.

Opus materije iznosi 200.000 stranica a do završetka projekta se putem različitih opcija već može pretražiti više od 70.000 postupaka, rasprava, govornika i rezolucija.

Digitalna platforma Infodat Wien je riznica političkih dešavanja. Na njoj je pohranjeno 13.710 upita članova bečkog gradskog vijeća, članova pokrajinske skupštine kao i svi odgovori gradske i državne vlade.

Infodat Wien je fiksni dio RIS sistema (Pravno informativni sistem savezne vlade) koji se održava apsolutno aktuelnim. Već prilikom sjednica se unose sve tačke dnevnog reda i iste se linkuju sa upitima, pravnim materijalima, nacrtima zakona i izvještajima. Sve je javno dostupno na mreži i sadrži korpus koji datira još od 1996. godine.

To je značajan doprinos transparentnosti rada koji će se u tom pogledu sve dalje razvijati. Platforma Infodat Wien je doprinijela rezultatu istraživanja provedenog od Transparency International 2017. godine, kada je Beč pozicioniran na sami vrh kao najtransparentnija općina Austrije, saopćeno je iz PR Eurocomma. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!