Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 19:18 |

Sarajevo bez mina do septembra 2020. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Sve aktivnosti na provođenju programa deminiranja koji će do septembra naredne godine Sarajevo učiniti gradom slobodnim od mina teku prema predviđenom planu i vrlo intenzivnoj dinamici, konstatirano na današnjem sastanku gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake s predstavnicima State Departmenta, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i implementatora projekta.

Gradonačelnik Skaka je tokom razgovora s Ethanom Rinksom, program menadžerom odjela State Departmenta odgovornim za projekat “Sarajevo bez mina 2020” koji se realizira u saradnji sa "Marshall Legacy Institutom", još jednom zahvalio američkom narodu i vladi. Posebno je istaknuta uloga američkog ambasadora Erica Nelsona u tom historijskom projektu.

- Uvjereni smo da ćemo u planiranom roku objaviti da je Sarajevo kao grad očišćen od ove opasnosti koja je zaostavština rata i teških vremena. To će biti dodatni impuls i za ekonomski razvoj i investicije, posebno u oblasti turizma. Hvala i svim partnerima koji su uključeni, kao i općinama u kojima se vrši deminiranje neovisno u kojem se dijelu BiH nalazile – rekao je gradonačelnik glavnog grada BiH.

Projektom "Sarajevo bez mina 20202 koji je najveći pojedinačni projekt deminiranja finansiran od SAD-a u posljednjih 10 godina u Bosni i Hercegovini, obuhvaćeno je pet općina u sarajevskoj regiji u kojima je preostalo minski sumnjivo područje, a to su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Vogošća, Istočna Ilidža i Novi Grad.

Rinks je istaknuo da se radi o aktivnostima koje donose direktnu dobrobit stanovništvu, ističući liderstvo Grada Sarajeva i gradonačelnika u cijelom projektu. Naglasio je da će uspješna realizacija biti podstrek za nastavak deminiranja u cijeloj državi.

Sastanku su prisustvovali Saša Obradović direktor BHMAC, predstavnici Ambasade SAD u Sarajevu Salman Khan i Amel Fako, Gregor Sančanin program manadžer za BiH “ITF Enhancing Human Security” te Nermin Hadžimujagić i Marija Trlin iz firme MDDC, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo